Criză electrică. Industria auto europeană solicită acțiuni urgente

Cele mai recente statistici cu înmatriculările mașinilor din UE publicate de ACEA confirmă, încă o dată, că piața mașinilor electrice se află acum pe o traiectorie descendentă.Tendința în continuă scădere a cotei de piață a mașinilor electrice cu baterii în UE trimite un semnal extrem de îngrijorător industriei și factorilor de decizie.

Prin urmare, producătorii de automobile europeni, grupați în ACEA, solicită instituțiilor UE să prezinte măsuri urgente de ajutor, înainte de intrarea în vigoare a noilor obiective de CO2 pentru autoturisme și utilitare ușoare în 2025.

Asociația îndeamnă Comisia Europeană să înainteze cu revizuirea urgentă a regulamentului CO2 pentru vehicule ușoare și grele, în prezent programate pentru 2026 și, respectiv, 2027.

Industria auto europeană sprijină Acordul de la Paris și obiectivele UE de decarbonizare a transporturilor pentru 2050 și a investit miliarde în electrificare pentru a produce noi vehicule.

În raportul prezentat de ACEA se mai spune că: „industria nu își poate permite să aștepte revizuirea reglementărilor privind CO2 în 2026 și 2027, avem nevoie acum de acțiuni urgente și semnificative pentru a inversa tendința descendentă, a restabili competitivitatea industriei UE și a reduce vulnerabilitățile strategice.

Pentru vehiculele grele, o revizuire timpurie va fi, de asemenea, absolut esențială pentru a se asigura că cerințele vitale, cum ar fi infrastructura pentru camioane și autobuze, sunt extinse la timp.

Ne jucăm rolul în această tranziție, dar, din păcate, celelalte elemente necesare pentru această schimbare sistemică nu sunt la locul lor.

Ne lipsesc condițiile cruciale pentru a obține impulsul necesar în producția și adoptarea vehiculelor cu zero emisii: infrastructura de încărcare și reumplere cu hidrogen, precum și un mediu de producție competitiv, energie «verde» la prețuri accesibile, stimulente fiscale și de achiziție și o aprovizionare sigură cu materii prime, hidrogen și baterii.

Nici creșterea economică, acceptarea consumatorilor și încrederea în infrastructură nu s-au dezvoltat suficient.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.