Plata cu cardul

Din 13 aprilie 2024, AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) impune ca utilizatorii să poată încărca ad-hoc la punctele de încărcare accesibile publicului, adică încărcarea și plata fără un contract prealabil.

Regulamentul se aplică noilor puncte de încărcare cu efect imediat, în timp ce punctele de încărcare existente, cu o capacitate de 50 kW sau mai mult, trebuie să fie modernizate până în 2027. Cu toate acestea, cerința mult-discutată de a instala un terminal cu card se aplică numai punctelor de încărcare de curent continuu nou instalate, cu o capacitate de încărcare de 50 kW sau mai mult. Metodele de plată alternative rămân permise pentru capacități de încărcare mai mici – cu toate acestea, trebuie să fie posibil un proces de plată ad-hoc sigur. Dacă există mai multe puncte de încărcare într-o stație, este permis și un terminal de plată central, pentru toate punctele de încărcare, pentru a reduce costurile de instalare și operare.

Cu toate acestea, așa cum subliniază unii producători de puncte de încărcare, încă nu este sigur cum trebuie să arate implementarea tehnică, pentru a fi conformă din punct de vedere legal. Ar trebui să fie un cod QR dinamic, creat individual pentru fiecare proces de încărcare, iar acest lucru ar necesita un afișaj corespunzător la stația de încărcare, inclusiv un controler care generează aceste coduri QR într-o manieră conformă legal. O caracteristică pe care stațiile de încărcare de astăzi, cu afișaje mici, tind să nu o aibă.

AFIR mai prevede că „prețurile practicate de furnizorii de servicii de mobilitate pentru utilizatorii finali vor fi rezonabile, transparente și nediscriminatorii”. În plus, prețurile trebuie să fie transparente și disponibile înaintea unei sesiuni de taxare „prin mijloace electronice disponibile gratuit și acceptate pe scară largă, distingând în mod clar toate componentele prețului, inclusiv costurile aplicabile de e-roaming și alte taxe sau taxe aplicate de furnizorul de servicii de mobilitate”.

Între timp, UE a eliberat peste 424 de milioane de euro în fonduri în cadrul celei mai recente licitații AFIF. Acesta va finanța 42 de proiecte, care vor instala un total de 4.200 de puncte de încărcare, 48 de stații de alimentare cu hidrogen și vor electrifica serviciile de handling la sol în 21 de aeroporturi.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.