Transportul public, înnoit cu troleibuze și autobuze electrice

Primele 15 troleibuze Solaris din totalul celor 100 contractate de Primăria Capitalei au ajuns în Depoul Bujoreni al Societății de Transport București (STB), iar 20 de autobuze electrice au intrat deja pe trasee, tot atâtea fiind livrate și la Piatra Neamț.

Până în luna iunie, la București, vor fi livrate de producător, de la fabrica din Polonia, etapizat, și celelalte troleibuze. Vehiculele au 12 m lungime, autonomie de minimum 20 km, aer condiționat, rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă, podea coborâtă, prize USB. De asemenea, ele sunt prevăzute cu sistem reîncărcabil de stocare a energiei electrice (SRSEE), echipamente ITS cu funcțiile de numărare și informare a călătorilor (audio-vizuală), infotainment, supraveghere video, Wi-Fi și sistem de comunicare online. Capacitatea de transport a unui troleibuz este de 90 de pasageri, dintre care 27 pe scaune.

Pentru achiziționarea celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului București a obținut fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului pentru Mediu. În anul 2024, vor intra în circulație toate cele 100 de troleibuze noi, plus 80 de autobuze electrice și restul de 28 tramvaie Imperio contractate de municipalitate.

20 de autobuze electrice, deja în circulație

Totodată, primele 20 de autobuze electrice circulă deja pe liniile 330 și 335, traseele celor două linii realizând legătura dintre nordul și estul Capitalei. Aceste noi mijloace de transport sunt dotate cu aer condiționat, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, spațiu special amenajat pentru transportul pasagerilor în scaun rulant, echipament de informare audio-video a pasagerilor, sistem digital de supraveghere video și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor și oferă posibilitatea de a plăti călătoria direct cu cardul.

Tot anul acesta, încep lucrările de punere în siguranță și modernizare a 50 km de șine de tramvai și a peste 350 de stații autobuz și peroane de tramvaie. Acestea vor fi dotate cu echipamente digitale de informare a călătorilor cu privire la trasee și orar transport. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate noi benzi unice de circulație pentru transportul public.

41 de autobuze electrice, la Piatra Neamț

În municipiul Piatra Neamț vor circula, în curând, 41 de autobuze electrice, 20 fiind livrate de producător luna trecută, iar celelalte, aflate deja pe trasee, au fost aduse în august 2023. Noile vehicule sunt de două categorii: 4 autobuze au lungimea de 9,18 m, autonomie de peste 200 de kilometri și capacitatea de 42 de pasageri, din care 21 cu locuri pe scaune, iar 16 autobuze au aproape 6 m, o autonomie de peste 120 de kilometri și o capacitate de 22 de pasageri, din care 10 cu locuri pe scaune.

După înmatriculare, acestea vor fi predate operatorul de transport public SC Troleibuzul, pentru a fi testate și introduse în trafic. Proiectul se realizează de Consiliul Județean (CJ) în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Este al doilea proiect de acest fel, derulat pentru îmbunătățirea calității transportului public de călători în municipiul Piatra Neamț. Totodată, în cursul anului 2024, se va realiza extinderea, modernizarea și reabilitarea autobazei și dotarea acesteia cu toate facilitățile necesare garării și întreținerii în condiții optime a mijloacelor de transport.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.