Producția de hidrogen „verde” nu va putea fi făcută ieftin oriunde, iar țările industrializate sunt adesea mai puțin potrivite pentru aceasta, conform unui studiu al institutului elvețian Paul Scherrer.
În prezent, aproximativ 90 de megatone de hidrogen (H2) sunt produse, la nivel mondial, în fiecare an. Dacă lumea va continua eforturile consistente de decarbonizare, cererea de hidrogen ar putea crește până la 614 megatone pe an, în 2050.
Cercetătorii au simulat diverse scenarii, iar cel mai optimist a presupus că numărul de electrolizoare va crește constant în continuare. Aceste dispozitive pot fi folosite pentru a produce hidrogen „verde”, cu ajutorul electricității obținute din surse regenerabile.
Una dintre cele mai bune zone din lume pentru producția de hidrogen „verde” ar fi Canada. Multe regiuni ale acestei țări dispun de spații libere cu vânt puternic, unde ar putea fi instalate turbine eoliene. În plus, Canada dispune de multă apă și are condiții politice stabile.
Centrul SUA oferă, de asemenea, condiții bune pentru producția de hidrogen, precum și părți din Australia, Sahara, nordul Chinei și nord-vestul Europei. Aceste locuri dispun de mult soare sau de regiuni vântoase cu spații libere.
În schimb, țările industrializate din centrul Europei, precum Elveția și Germania, sunt mai puțin potrivite pentru producția de hidrogen. Acolo, radiația solară este relativ redusă, iar spațiul liber pentru turbine eoliene este practic indisponibil.
Alte regiuni sau țări dens populate, precum Japonia sau zonele de coastă din SUA și China, ar putea produce hidrogen doar la costuri mari, potrivit studiului.
O economie bazată pe hidrogen va trebui să combată aceste discrepanțe prin comerț global. O altă concluzie a studiului este că hidrogenul nu va putea fi produs cu impact climatic zero, deoarece vor fi în continuare emisii de CO2 în timpul producției și distribuției.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro