ZeroAvia pregătește zborul cu hidrogen

ZeroAvia, un producător specializat în motoare electrice pentru avioane, și KLM plănuiesc primul zbor demonstrativ cu hidrogen lichid, pentru 2026 – nu doar ca o călătorie în jurul unui aeroport, ci chiar între două orașe diferite. Încă nu s-a decis de unde va decola și unde va ateriza noua aeronavă.

ATR-72 ar putea fi unul dintre primele avioane convertite la hidrogen.

O posibilitate ar fi Rotterdam-Haga: ZeroAvia lucrează cu operatorul respectiv încă de anul trecut pentru a pregăti infrastructura viitoarelor zboruri comerciale de pasageri cu aeronave H2, din 2025. Shell este, de asemenea, implicat ca partener în acest proiect.

Este clar că urmează să fie utilizat sistemul de propulsie ZA2000, de 2MW pentru aeronave regionale mari. ZeroAvia și KLM nu au precizat încă în ce aeronavă va fi instalat motorul ZA2000. În aeronavă, hidrogenul comprimat este transformat în energie electrică în pilele electrice, care este apoi folosită la antrenarea motoarelor electrice, respectiv a elicelor aeronavei. În viitor, va fi folosit și hidrogenul lichid.

Împreună cu Alaska Airlines, ZeroAvia plănuiește, deja, să transforme un Bombardier Q400 cu 76 de locuri, montându-i sistemul ZA2000. Aeronava Bombardier, cunoscută și sub denumirea de „Dash 8”, este o aeronavă regională care este utilizată pe scară largă în Europa. Cu toate acestea, fotografia care însoțește comunicatul de presă arată un ATR-72, de la consorțiul franco-italian Avions de Transport Régional – o aeronavă care seamănă foarte mult cu Q400.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.