Alstom încheie vânzarea activităților legate de energie (diviziile Power si Grid) către General Electric pentru suma de aproximativ 12,4 miliarde de euro (inclusiv 1,9 miliarde euro investiți în diviziile de energie transferate către GE, precum și acordul comercial din decembrie 2014 în valoare de 0,4 miliarde euro și ajustarea negativă de preț de 0.3 billion euro anunțată în iulie 2015).
Ca urmare, Grupul este de astăzi concentrat în exclusivitate asupra activităților de transport feroviar.
Veniturile rezultate din tranzacție sunt utilizate pentru achiziționarea diviziilor GE Signalling pentru suma de aproximativ 700 de milioane euro și pentru a reinvesti în trei companii mixte împreună cu General Electric (în domeniul rețelelor electrice, energiei regenerabile și turbinelor nucleare la nivel mondial și cu abur în Franța) pentru suma de circa 2,4 miliarde EUR. Așa cum s-a anunțat anterior, o parte din venituri – între 3,2 si 3,7 miliarde – va reveni acționarilor.
Consiliul Director, care se va întruni în data de 4 noiembrie 2015, va propune lansarea ofertei publice de răscumpărare de acțiuni (OPRA) urmată de o reducere de capital prin anulare de acțiuni. Această operațiune va face obiectul aprobării Adunării Generale a Acționarilor care va avea loc înainte de sfârșitul anului. După încheierea completă a tranzacției, Alstom va încheia procedura de dezintermediere și va beneficia de un bilanț solid.
Alstom beneficiază de o poziție sănătoasă pe piață, cu perspective solide de creștere. Datorită prezenței sale pe toate continentele, gamei complete de soluții și a inovării continue, compania deține poziții fruntașe în sectoarele trenuri, servicii, sisteme și semnalizări, care astăzi sunt consolidate prin achiziționarea GE Signalling. Această divizie, în care lucrează 1.200 de angajați, deschide pentru Alstom piața de semnalizări pentru transport de marfă, consolidându-i în același timp poziția în America de Nord.
Alstom are o listă-record de comenzi, care îi asigură vizibilitate pe termen lung. Aceasta include comenzi semnificative recente, precum metrourile din Sydney, Kochi, Riyadh, Paris; soluțiile de semnalizare pentru zona Toronto și pentru Danemarca; sisteme de transport cu tramvaiul pentru Rio de Janeiro, Lusail și Sydney, precum și trenurile suburbane pentru Africa de Sud, cele mai multe dintre aceste proiecte fiind asociate cu contracte de mentenanță pe termen lung.
“Ziua de astăzi marchează un moment de cotitură în istoria Alstom. Am reușit să asigurăm împreună cu General Electric o tranzacție benefică pentru ambele părți, care protejează interesele angajaților și ale clienților din diviziile de energie, în același timp consolidând poziția Alstom în industria de transport. Astăzi, Alstom deține poziții de frunte pe o piață feroviară în creștere și va beneficia de o bază financiară solidă pentru a-și susține strategia de creștere. Această companie, complet concentrată pe transport, beneficiază de asemenea de o echipă competentă de management, condusă de Henri Poupart-Lafarge și am toată încrederea în abilitatea sa de a duce Grupul către succese viitoare”, a declarat Patrick Kron, Presedinte si CEO Alstom.
Despre Alstom
Ca promotor al mobilității sustenabile, Alstom dezvoltă și comercializează sisteme, echipamente și servicii pentru sectorul transportului feroviar. Alstom gestionează cea mai largă gamă de soluții de pe piață – de la trenuri de mare viteză la trenuri de metrou și tramvai – precum și soluții asociate de mentenanță, modernizare, infrastructură și semnalizare.
Alstom este un lider mondial în soluții integrate pentru industria feroviară. În anul fiscal 2014-2015 a avut vânzări record de 6,2 miliarde EUR și a înregistrat comenzi în valoare de 10 miliarde EUR. Cu sediul central în Franța, Alstom este o companie prezentă în peste 60 de țări și are 32.000 de angajați.