La invitaţia conducerii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, în 25 august a.c. Libor Lochman, directorul executiv al organizaţiei „Comunitatea Căilor Ferate Europene şi a Gestionarilor de Infrastructură” – CER, a efectuat la Bucureşti o vizită de documentare şi informare.
Creată în anul 1988, cu sediul la Bruxelles, Belgia, CER este o organizaţie care regrupează căile ferate din ţările membre ale Uniunii Europene şi reprezintă interesele membrilor săi pe plan european, urmărind îmbunătăţirea viabilităţii și poziţiei pe piaţă a transporturilor feroviare, toate acestea prin desfăşurarea de acţiuni ca partener al Comisiei Europene şi Parlamentului European.
Programul vizitei organizate de CFR S.A. a constat din întâlniri bilaterale cu conducerile Ministerului Transporturilor, CFR S.A., CFR Călători S.A. şi CFR Marfă S.A. .
Cu această ocazie, conducerea CFR S.A. a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor sale strategice şi a acţiunilor deja întreprinse până în prezent la nivelul administratorului de infrastructură ca bază de plecare în modernizarea şi eficientizarea sistemului feroviar din România, parte a spaţiului unic de transport european.
De asemenea, s-au făcut sugestii cu privirea la legislaţia europeană aflată în lucru, Pachetul Rutier care influențează direct sistemul feroviar și Pachetul Feroviar IV, unde pentru echilibrul mediului concurenţial este necesară o mai mare aplecare spre problematica administrațiilor europene încă organizate în holding.
Directorul executiv al CER a apreciat modelul de separare instituţională al căilor ferate române ca fiind foarte apropiat de cel ideal şi a salutat completarea acestuia cu planul de eficientizare economică iniţiat de curând la CFR S.A.
În continuare, a făcut o trecere în revistă a câtorva din cele mai importante subiecte aflate în prezent pe agenda de lucru a CER:
– planul Junker de investiţii pentru stimularea creării de noi locuri de muncă;
– tendinţa de dezvoltare excesivă a anumitor entităţi de inspecţie şi control şi modul în care autoritatea unică europeană ERA va contribui la reducerea acestora;
– revizuirea Cărţii Albe a Transporturilor publicate în anul 2011, prezentând acţiunile şi luările de poziţie ale CER în calitatea acesteia de „voce a căilor ferate europene”.
La finalul întâlnirilor, Libor Lochman l-a invitat pe Dan M. Costescu, directorul general al CFR S.A., să se alăture echipei de manageri feroviari europeni din structura de conducere a CER şi a făcut propunerea ca acesta să-şi prezinte candidatura pentru poziţia de vice-preşedinte al CER cu ocazia apropiatei Adunări Generale CER care va avea loc la Oslo în data de 24 septembrie 2015.
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA – companie care administrează infrastructura feroviară publică – desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă.