La un an după aniversarea a 10 ani de prezență directă în România, STILL s-a mutat într-un sediu nou, adaptat nevoilor de dezvoltare pe care producătorul de echipamente le are, pe plan local.
Chiar dacă ultimul an a fost caracterizat de reduceri în multe zone, reprezentanții STILL privesc tendința ca pe una normală într-un ciclu economic, după 8 ani de creștere continuă, și esti mea ză că, pe termen mediu și lung, nevoia de echipamente se va mări, în contextul majorării consumului și a tran zacțiilor în comerțul internațional.
De aceea, noul cartier general din România, situat în comuna Dragomirești, lângă București, într-o zonă puternic dezvoltată din punct de vedere logistic, va așeza compania în poziția de care avea nevoie pentru a putea oferi, pe plan local, servicii de o calitate similară celor din vestul Europei.
„Este o zi specială. La un an de la aniversarea a 10 ani în România, trăim un nou moment foarte important pentru echipa STILL, inaugurarea unui sediu nou. Atunci când am intrat în clădire, am apreciat atmosfera, design-ul, decorațiile, fotografiile. În această clădire este, deja, prezentă o «inimă STILL». Trăim vremuri interesante și provocatoare și sunt convins că noul sediu ne va ajuta să continuăm ca o afacere de succes în România”, a declarat Frank Mueller, senior vicepresident region Eastern Europe, NME, Africa STILL.
Oficialul STILL a ținut să sublinieze faptul că România reprezintă o piață foarte importantă pentru producătorul german, în special din două motive. „În primul rând, a fost o piață în creștere pentru mulți ani, în condițiile în care vorbim despre o țară mare, cu o populație numeroasă, iar, în acest context, ne asumăm că, pe termen mediu și lung, potențialul pentru afacerea noastră va crește. În acest context, investiția într-un sediu nou reprezintă o decizie strategică generală. În al doilea rând, avem un portofoliu semnificativ de clienți importanți, prezenți pe plan local, pentru care oferim soluții la nivel mondial. În mod normal, clienții care operează locații cheie în România se așteaptă să beneficieze de același standard al serviciilor ca în Germania sau Franța”, a precizat Frank Mueller.
La rândul său, Marek Juhas, managing director STILL România, a precizat că decizia de a muta activitatea într-un sediu nou, semnificativ mai mare, are în vedere necesitățile de dezvoltare ale companiei pentru un orizont de 5-10 ani, perioadă în care piața românească de profil se va majora, în ciuda evoluției actuale.
„Noul sediu ne va ajuta mai ales în ceea ce privește internalizarea proceselor logistice, pe care am ajuns lacon cluzia că este mult mai eficient să le operăm în propriul depozit, pentru a oferi un serviciu premium către clienți”, a menționat Marek Juhas, arătând că, în acest context, capacitatea de pozitului a fost extinsă de 3 ori, față de vechea locație.
Vine vremea pentru soluții automatizate… chiar și în România
La nivel internațional, ne confruntăm cu o criză a forței de muncă, iar soluțiile noi intră în prim plan, în acest context. Chiar dacă tendința nu este la fel de puternică în România, în comparație cu state din vestul Europei, începe să se manifeste și aici.
„Totul se derulează accelerat, în ultimul timp. Dorim livrări mai rapide, consumul crește și se impune automatizarea atât în producție, cât și în logistică, pentru a face față termenelor”, a apreciat Marek Juhas.
Studii de piață realizate la nivelul STILL arată că, pe termen mediu și lung, comerțul internațional și mișcarea fizică a bunurilor vor continua să crească, ceea ce va genera cerere, în zona echipamentelor. Iar nevoile vor crește chiar mai abrupt, în zona soluțiilor automatizate.
Date despre piață
Piața înregistrează, în prezent, evoluții modeste, față de 2018, în toată Europa, iar cadrul economic actual pune presiune pe industria echipamentelor pentru depozitare.
„Ceea ce am văzut și a fost, inclusiv, comunicat recent de către cartierul general, este o conjunctură economică internațională care creează presiune pe segmentul nostru de piață. Tendința nu este valabilă doar pentru România, ci pentru întreaga Europă, și va fi o provocare. În acest context, este dificil să previzionezi care va fi evoluția pieței până la sfârșitul anului. Probabil că scăderea va fi una de două cifre”, a apreciat Frank Mueller, menționând că România nu este diferită, din punctul de vedere al așteptărilor, de alte țări europene.
Pe de altă parte, managing directorul STILL România a ținut să sublinieze că este normal ca 2019 să fie unul mai slab, în condițiile în care, în 2018, creșterile au fost extreme. Piața se află, încă, la un nivel înalt, chiar dacă în scădere.
Cert este că atât în România, cât și în celelalte state europene, marile corporații s-au așezat într-o zonă de așteptare privind investițiile, situația fiind larg răspândită în multe industrii. „Ne-am bucurat de 8 ani de creștere dinamică, în Europa și în lume, și nu ar trebui să fim surprinși dacă înregistrăm o reducere. Nu vedem niciun motiv pentru care să modificăm strategia la nivel european, ținând cont de faptul că ne confruntăm, de multe decade, cu cicluri economice, de care ținem cont. O cădere ocazională a pieței nu poate schimba strategia pe termen lung”, a concluzionat Frank Mueller.
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro