58 de trenuri electrice noi, din bani europeni

Guvernul va cumpăra din fonduri europene 58 de trenuri electrice noi, dintre care 34 într-o primă fază, pentru interconectarea prin transport feroviar a unora dintre marile centre urbane, potrivit proiectului de investiţii aprobat în ședința 16 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul şedinţei Executivului: „Aprobăm un proiect major de investiţii ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiţie de 3,3 miliarde lei din bani europeni”.

Hotărârea de Guvern vizează, concret, aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Conectarea centrelor urbane din România, prin introducerea serviciilor de transport feroviar de călători regional în tracţiune electrică la nivelul întregii reţele feroviare electrificate sau în curs de electrificare din România. Faza 1 – achiziţia a 58 rame electrice.RE-R2 și RE-R3.Lotul 1 «Achiziţia a 34 de rame electrice RE-R2 de 160 de locuri»”.

Vor fi achiziționate 34 de rame electrice de parcurs scurt, de 160 de locuri fiecare, ce vor costa peste 1,8 miliarde lei, și 24 de rame electrice de 200 de locuri, precum și serviciile de mentenanță necesare pentru funcționarea lor. Durata de execuție este de 41 de luni pentru primul lot al proiectului și de 38 de luni pentru al doilea lot.

Achiziționarea a 34 de rame electrice noi de parcurs scurt de 160 de locuri (Lotul 1 al primei faze a proiectului de investiții) și punerea lor în exploatare vor facilita conectarea următoarelor municipii reședință de județ: Brașov, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Buzău, Brăila, Galați, Bacău și Focșani.

Pe lângă creșterea eficienței modului de exploatare, achiziționarea și utilizarea acestor rame electrice vor avea efecte benefice și pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a emisiilor de zgomot.

Finanțarea proiectului de investiții va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv Programul Transport 2021-2027, instrument de finanțare ce contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european, prin sprijinirea tranziției juste către o economie „verde”, iar cofinanțarea, de la bugetul de stat, precizează Executivul.

În prezent, pentru înlocuirea și dezvoltarea parcului de vehicule feroviare, Autoritatea Feroviară Română (AFR) are în derulare proceduri pentru achiziționarea de 119 rame electrice de lung și scurt parcurs (62 de rame electrice de scurt parcurs și 57 de rame electrice de lung parcurs). Adițional, AFR și-a îndreptat atenția și către cumpărarea de rame electrice cu pile de hidrogen și a 16 locomotive electrice, urmând a fi inițiate demersuri similare de achiziție de vehicule feroviare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.