Transportatorii de persoane s-au adunat din nou în fața Ministerului Transporturilor, pe 27 septembrie, pentru a doua zi de proteste împotriva proiectului de modificare a Ordinului 980/2011, inițiat de ministrului Lucian Șova cu doar 4 luni înainte de atribuirea programelor și traseelor de transport județene și interjudețene.
“O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit. De asemenea, cerem să se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’, precum şi activitatea de ‘rent a car’ să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de ‘rent a car’ să fie trecută în administraţia ARR (Autorităţii Rutiere Române, n.r.) pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia, eliminând astfel orice posibilitate de activitate neautorizată”, precizează COTAR.
Reprezentanţii COTAR atrag atenția că “domeniul transporturilor trece printr-o situaţie de criză în acest moment, având în vedere preţul combustibilului, care a crescut cu peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lipsa forţei de muncă, creşterile salariale impuse, lipsa infrastructurii, deprecierea monedei naţionale şi creşterea inflaţiei pentru serviciile de transport, cu aproape 2,6%”.
Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a precizat că în 27 septembrie se întrunește Comisia de Dialog Social, iar dacă lucrurile nu se vor rezolva, transportatorii își vor muta protestul, după Referendumul din octombrie, în faţa Guvernului, unde vor aduce peste 2.500 de autobuze şi microbuze. Tot atunci, transportul rutier va fi suspendat la nivelul întregii ţări.