Directorul general al STB, Adrian Criț, a prezentat la deschiderea oficială a Salonului Auto București&Accesorii (SAB) 2022, în 6 octombrie, investițiile în derulare și proiectele viitoare ce vor crește calitatea transportului public din Capitală.
Iată precizările șefului Societății de Transport București, Adrian Criț:
„Obiectivul general al STB îl reprezintă modernizarea serviciului de transport public local de călători prin mijloace de transport ecologice, care să contribuie la creşterea calităţii vieţii la nivelul Capitalei.
Dacă vorbim de oportunități, aici ne referim la soluțiile durabile de mobilitate urbană și periurbană. Creșterea atractivității transportului public se realizează pe trei planuri:
1. Modernizarea parcului, cu orientare către propulsia electrică;
2. Modernizarea infrastructurii;
3. Digitalizarea serviciilor.
1. Ca strategie în procesul de modernizare a parcului, proces ce se realizează în colaborare permanentă cu autoritățile locale și centrale, putem vorbi de următoarele direcții:
Proiecte în derulare
Aici, accentul se pune pe achiziția de vehicule cu impact scăzut asupra mediului înconjurător, cu zero emisii CO2 (prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Ministerul Mediului):
– este în derulare contractul de furnizare, cu finanțare prin Fondul European POR, a unui număr de 100 tramvaie noi, de 36 metri, dotate cu sistem de climatizare de ultimă generație, care vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55.
– este în derulare proiectul de modernizare a infrastructurii de tramvai pentru 50,2 km cale dublă de rulare. Până în prezent s-a finalizat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru cele 16 proiecte de infrastructură, iar PMB a declanșat pe baza lor procedura de achiziție a lucrărilor de infrastructură.
– s-a demarat procedura de achiziționare, cu finanțare prin Fondul European POR, a 100 autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare necesară acestora.
– s-a demarat procedura de achiziționare, cu finanțare prin Administrația Fondului de Mediu, a 100 troleibuze cu autonomie.
Proiecte de investiții viitoare, respectiv atragerea de fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR):
– s-a finalizat documentația de atribuire pe baza studiului de oportunitate pentru achiziția a 22 de troleibuze din gama de 12 metri conform HCGMB 258/13.05.2022
– se lucrează în prezent, împreună cu PMB și TPBI, la studiul de oportunitate pentru achiziția a 200 de tramvaie, dintre care 100 de tramvaie din gama de 36 metri; 100 de tramvaie din gama de 27 metri (80 de tramvaie unidirecționale și 20 bidirecționale);
– se află în lucru studiul de oportunitate privind achiziția de panouri fotovoltaice ce vor fi amplasate pe autobazele și depourile STB cu finanțare prin POIM.
2. Ca strategie în procesul de modernizare a infrastructurii, avem în vedere derularea de proiecte complementare pentru transportul electric, astfel:
Proiecte complementare pentru tramvaie
– Adaptarea peroanelor la lungimea noilor tramvaie de 36 metri și accesibilizarea acestora pentru persoanele cu mobilitate redusă, proiect derulat prin PMB – Direcția Generală de Investiții;
– Modernizarea liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea, de la Pasajul Basarab până la Bd. Timișoara, pe o porțiune de 1,1 km. cale dublă, pentru care se va semna recepția, la mijlocul lunii octombrie 2022;
– Introducerea a 44 de noi intersecții semaforizate în sistemul de management al traficului – BTMS
Proiecte complementare pentru autobuze electrice, ce se vor realiza la nivelul depourilor, precum:
– realizarea activităților necesare instalării stațiilor de încărcare lentă (Berceni, Bucureștii Noi, Bujoreni);
– reabilitarea depoului Bucureștii Noi, ce cuprinde conform studiului de oportunitate: consolidarea și construirea unor hale de întreținere și reparații noi, refacerea liniilor de tramvai și a rețelei de contact, refacerea instalațiilor sanitare, termice, electrice, apă, gaze etc., refacerea stațiilor de spălare etc.
3. Digitalizarea serviciilor
În prezent, STB pune la dispoziția călătorilor următoarele soluții digitale:
* Modalități de plată online (online.stbsa.ro/), SMS, card bancar, aplicație POS;
* Aplicație mobilă pentru planificarea călătoriei cu mijloacele de transport public (aplicația InfoTB);
* Integrarea tarifară (STB-METROREX-CFR Călători) – Biletului unic București-Otopeni;
* Sistem de informare în timp real.
Pe plan intern, STB are în pregătire documentația de achiziție pentru digitalizarea unor părți din activitatea internă, și anume:
* Achiziția unui sistem de management al documentelor, cu digitalizare flux, registratură, indexare și securizare electronică;
* Achiziția unei aplicații tip foaie de parcurs electronică;
* Achiziția unei platforme CRM pentru relația călător STB, respectiv șofer-atelier mentenanță.