Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe a achiziționat, de la grupul austriac IMMOFINANZ, clădirea myhive Victoriei, de pe Calea Victoriei.
Tranzacția, intermediată de Colliers și Cushman & Wakefield Echinox, a fost evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro și face parte din strategia IMMOFINANZ de optimizare a portofoliului deținut pe piața locală.
Finalizată în 1998, myhive Victoriei a fost prima clădire modernă de birouri din București și cea mai înaltă clădire din centrul orașului, având o suprafață construită de 38.703 mp. Renovarea din 2012 a adus proprietatea la standarde moderne, iar acum deține o autorizație de construcție recent emisă pentru o renovare completă. Această autorizație, necesară pentru conversia într-o proprietate de Clasă A, a fost transferată cumpărătorului.
„Vânzarea cu succes a proprietății de birouri din București demonstrează că implementăm constant strategia noastră de portofoliu, chiar și într-un mediu de piață provocator. Vom reinvesti veniturile obținute din vânzare în achiziții care creează valoare, vizând proprietăți cu randament mai ridicat în piețele noastre de bază”, a declarat Radka Doehring, membru al consiliului executiv IMMOFINANZ.
„Achiziția clădirii myhive Victoriei face parte din planul nostru de dezvoltare strategică în România. AFI Europe este un partener pe termen lung, cunoscut pentru proiectele sale inovatoare care aduc valoare adăugată atât orașului, cât și economiei locale. Ne dorim să transformăm această proprietate emblematică situată în centrul capitalei într-un proiect modern, de clasă A, aliniat la standardele ESG, cu utilizare mixtă, cuprinzând atât spații de birouri, cât și destinații de retail și leisure”, a menționat Doron Klein, deputy CEO AFI Europe & CEO AFI Europe România și Cehia.
„Vânzarea myhive Victoriei a fost o tranzacție reușită și bine gestionată între clientul nostru IMMOFINANZ și AFI Europe care a demonstrat o mare încredere în acest proiect. Oportunitatea a atras un interes semnificativ din partea investitorilor și contribuie la o piață de investiții din România din ce în ce maiactivă , așa cum demonstrează rezultatele de la începutul anului, și mai multe tranzacții fiind momentan în derulare”, declară Robert Miklo, director CEE Investment Services Colliers.
Investitorul austriac a preluat proprietatea situată în apropierea kilometrului 0 al Bucureștiului, lângă Centrul Vechi, în martie 2021, de la Banca Comercială Română. În urma noii autorizații de construcție, proprietatea renovată va oferi spații de birouri flexibile, zone comune atractive și diverse facilități suplimentare, cum ar fi săli de conferințe, zone de relaxare și evenimente sociale pentru chiriași. Conceptul pune accent pe crearea unui mediu prietenos și colaborativ, care stimulează productivitatea și bunăstarea angajaților.
„Dincolo de aspectele tranzacționale, această investiție reprezintă o oportunitate unică de a revitaliza o clădire și împrejurimile sale, transformând-o dintr-o proprietate veche într-una nouă, cu un aspect arhitectural și comercial îmbunătățit. Echipa noastră a fost încântată să lucreze cu IMMOFINANZ și AFI Europe, ambele părți contribuind la viziunea asupra a ceea ce va deveni noua proprietate și a modului în care aceasta va aduce beneficii comunității”, subliniază Anca Merdescu, director Investment & Debt Advisory Colliers.
„Tranzacția și dezvoltarea ulterioară a acestei proprietăți emblematice reconfirmă fundamentele solide ale pieței de birouri din București și vor crea un nou punct de atracție pentru retail și F&B pe Calea Victoriei, între strada Lipscani, Palatul CEC, Magazinul Victoria și Muzeul Național de Istorie”, a adăugat Cristi Moga, head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.
Volumul de active imobiliare comerciale tranzacționat în primele șase luni din 2024 a atins 419 milioane de euro, mai mult decât dublu față de 167 de milioane de euro în aceeași perioadă din 2023. Deși contextul rămâne dificil din cauza costului riscului, perspectivele pentru 2024 sunt bune, cu posibile reduceri de dobânzi și semne că piața a atins minimele de activitate și prețuri în Occident.
De altfel, România a înregistrat, anul acesta, cea mai bună performanță la nivel de investiții imobiliare comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), iar această realizare vine într-un context în care activitatea pe piața regională a fost redusă și volumul tranzacțiilor a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu.