Amnistia fiscală: 8 din 10 companii vor să-și achite datoriile la stat

După adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență (OUG) 107/2024 privind amnistia fiscală, 8 din 10 companii au anunțat că doresc să-și achite datoriile la stat, însă bunii platnici consideră discriminatorie această măsură și amenință că o vor contesta la Curtea Constituțională.

Laurențiu Mihai

Conform casei de avocatură LMVD, amnistia fiscală poate reprezenta o eventuală încălcare a principiului contribuţiei echitabile la cheltuielile publice prevăzut la art. 56 din Constituţie, sub aspectul justei aşezări a sarcinilor fiscale. Deşi contribuabilii care şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale pot percepe această măsură ca fiind discriminatorie, posibilităţile lor de a contesta juridic amnistia fiscală sunt limitate.

Contestarea directă a Ordonanţei de Urgenţă în instanţă de către un contribuabil care nu are datorii este improbabilă, întrucât acesta nu poate iniţia în mod direct un litigiu strict pentru a invoca o excepţie de neconstituţionalitate”, explică reprezentanţii societăţii de avocatură LMVD.

Laurenţiu Mihai, avocat specializat în drept fiscal şi partener fondator al casei de avocatură LMVD: „În ultimele zile, odată ce a fost anunţată amnistia fiscală, a apărut un val de solicitări privind înţelegerea din punct de vedere juridic a noilor măsuri propuse. De altfel, există o creştere semnificativă a interesului pentru conformarea fiscală voluntară. Numeroşi contribuabili, atât persoane juridice, cât şi fizice, manifestă o disponibilitate crescută de a-şi achita debitele restante pentru a beneficia de facilităţile oferite de OUG 107/2024. Cele mai multe solicitări (80%) au venit din partea firmelor, în cele mai multe cazuri firme cu restanţe la plata obligaţiilor către stat, care sunt interesate să beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscală. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fără datorii la stat doresc să ştie dacă din punct de vedere juridic noile măsuri sunt discriminatorii şi dacă există o cale legală de a contesta amnistia fiscală”.

În ceea ce priveşte apelarea de către firmele şi persoanele fizice la avocaţi specializaţi în drept fiscal pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie şi cum pot fi aceste măsuri cât mai avantajoase pentru ei, această consultanţă juridică implică o analiză complexă şi personalizată a situaţiei fiecărui contribuabil.

Procesul începe cu o evaluare detaliată a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzând toate obligaţiile fiscale, cele potenţial prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea şi beneficiile amnistiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.