Arta schimbă jocul în business și pe piața muncii: 10 mari companii din România cu impact de peste 100.000 de angajați pe piața muncii au integrat arta în business, în 2022. Art Set by GAEP este o soluție de utilizare a artei vizuale în business, 100% românească, lansată în premieră în România.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
În doar 10 luni de la lansare, peste 10 companii multinaționale și antreprenoriale locale, cu impact de peste 100.000 de angajați pe piața muncii, au adoptat programe de cultură organizațională, de engagement sau chiar de wellbeing prin artă.
Andrei Breahna, fondator: „Arta este un catalizator de schimbare și progres. Atunci când vremurile se schimbă, este nevoie de inovație și de valoare adăugată reală, nu pe hârtie.”
Arta accelerează productivitatea la job: 61% dintre participanții la un studiu derulat în Marea Britanie au declarat ca arta îi inspiră să gândească și să lucreze mai mult creativ. Conform altor analize internaționale, 78% dintre respondenți afirmă că arta reduce stresul.*
În doar zece luni de la lansare, 10 companii multinaționale și antreprenoriale, cu un impact de peste 100.000 de angajați pe piața muncii, au accesat servicii integrate de arte vizuale – în eforturile de accelerare a transformării, consolidării reputației și adaptării mindset-ului organizațional la un context macroeconomic în continuă schimbare.
Concret, arta crește productivitatea, inspiră angajații, scade stresul și anxietatea, iar conform statisticilor internaționale, expunerea la lucrări de artă reduce stresul și anxietatea angajaților cu până la 50% din cazuri.
Astfel, organizații precum Argus Audit (servicii din domeniul financiar), Corporate Office Solutions (liderul pieței de fit-out), Kuehne+Nagel (transport și logistică), clinica Medi Spa din Cluj-Napoca, Signify (soluții pentru iluminat), Smyk (jucării), sau Promelek XXI (instalații și echipamente electrice) s-au numărat anul acesta între companiile care au ales arta atât ca instrument de business, cât și de engagement al angajaților, partenerilor sau clienților.
„Arta este un catalizator de schimbare și progres. Atunci când vremurile se schimbă, este nevoie de inovație și valoare adăugată reală, nu pe hârtie. Companiile din România au înțeles că prin artă pot aduce identității lor o dimensiune nouă, de valoare. Se pot repoziționa în business, își consolidează sau resetează cultura organizațională. Iar principalii câștigători sunt chiar angajații și clienții. De altfel, cred că atunci când trăim transformările fundamentale ale societății nu mai putem acționa la fel așteptând mereu alte rezultate”, declară Andrei Breahnă, fondator Art Set by GAEP.
Serviciul integrat de arte vizuale Art Set by GAEP este unic în lume la acest moment, fiind o idee 100% dezvoltată în România. Platforma, creată de fondatorii galeriei de artă contemporană GAEP, una dintre cele mai active galerii din Europa de Sud Est, a fost lansat anul acesta, în urmă cu doar 10 luni.
„Proiectul a adus aer proaspăt în mediul nostru de lucru, stârnind curiozitatea și aprecierea colegilor pentru artă. În același timp, oferim vizibilitate artiștilor talentați din comunitatea locală, prin încurajarea unei mentalități deschise și consolidarea sentimentului de apartenență”, precizează Plamen Penev, director național, Kuehne+Nagel România.
Companiile active în București și Cluj, în special din domenii precum retail, consultanță, transport și soluții logistice, iluminat profesional sau design în spații de lucru, sunt cele care au solicitat preponderent serviciile Art Set, precum: arta la birou sau experiențe culturale customizate pentru stakeholderii interni și externi.
„Un beneficiu al asocierii dintre business și artă este cultura organizațională. Pandemia ne-a determinat să ne adaptăm unor provocări particulare, greu de anticipat. Vorbim despre coeziunea echipei și motivarea colegilor în momente dificile”, menționează Christophe Weller, CEO & Founder Corporate Office Solutions.
Arta motivează angajații și accelerează productivitatea la job
Un studiu din Marea Britanie arată că 61% dintre angajați sunt consumatori de artă iar artiștii îi inspiră să gândească și să lucreze mai mult creativ. În plus, arta schimbă întreaga dinamică a locului : 93% dintre participanții la același studiu, sunt de acord că arta deschide spațiul, făcându-l mai primitor pentru angajați și vizitatori.*
Răzvan Copoiu, CEO Signify: „Când ne raportăm la cultura organizațională, ne diferențiem printr-o abordare out-of-the box, accentuând și valorile companiei. Colaborarea cu GAEP reprezintă deschiderea către un nou mindset marcat de creativitate și agilitate, atribute ce ne caracterizează și care depășesc granițele dintre companie și parteneri.”
Din punctul de vedere al performanței, statisticile arată că angajații care beneficiază de lucrări de artă în birouri, lucrează cu 15% mai rapid și generează mai puține erori decât cei din birouri liniare. Din punctul de vedere al productivității, aceasta crește cu 30% în cazul birourilor îmbogățite prin artă.
Arta este, de asemenea, asociată cu wellbeing-ul, unul dintre conceptele – cheie ale ultimilor ani în politicile de HR: potrivit specialiștilor internaționali, arta reduce stresul cu până la 78%.
Andrei Martin, director medial și owner, clinica Medi Spa Cluj: „Conceptul MedicalSpa implică atingerea unei stări de bine, să te simți în cea mai bună formă fizică și psihică atât prin medicina de vârf, cât și prin rafinament și personalizare. GAEP Gallery a dat clinicii culoare la propriu. Un spațiu îmbogățit de artă devine expresiv, atrage și destinde. Ne dorim ca pacienții și clienții noștri, odată veniți la noi, deci în contact cu arta, să simtă că sunt într-un loc deosebit și în siguranță.”
Cum funcționează GAEP Art Set și care au fost cele mai frecvente solicitări în 2022?
Prin intermediul Art Set, companiile beneficiază de opere de artă fizice și digitale, la un cost eficient sau programe variate, bazate pe artele vizuale, care contribuie la atingerea obiectivelor de business, de employee & client engagement.
Károly Nagy, general manager, Promeleck XXI: „Art Set ne dezvăluie o formă inovativă de a ne conecta la viitor, prin operele de artă din sediu și workshopurile gândite împreună. Ne propunem să discutăm, într-o manieră complet nouă, teme conectate business-ului, cum fi protecția mediului, precum și subiecte de interes pentru colegi, ca de exemplu viitorul muncii. Prin arta de la birou ne redescoperim mai creativi, pentru că arta ne ajută în propria dezvoltare.”
Cele mai frecvente solicitări anul acesta au fost:
- Expozițiile temporare: lucrări de artă expuse pentru o perioadă de circa 6 luni la sediul companiilor, pentru a încuraja creativitatea, dar și revenirea angajaților la birou post – pandemie.
- Seminarii de cultură organizațională, susținute de grupuri multidisciplinare de experți – reprezentanți ai galeriei GAEP, artiști, curatori, antreprenori culturali, strategi în cultura organizațională, în sprijinul programelor și strategiilor de transformare organizațională și adaptare a mindset-ului la schimbare.
- Tururile de artă ghidate sau evenimente private la galerie și în alte spații alternative neconvenționale, adresate segmentului corporate.
Art Set este o soluție integrata de artă pentru companii și stakeholderi interni & externi. Răspunzând strategiilor de transformare și creștere, soluția contribuie la consolidarea reputației și a valorii de brand. Cu scopul de a facilita o schimbare de mindset, Art Set by GAEP propune componente precum expoziții de artă la birou, seminarii care abordează teme sociale actuale (sustenabilitatea, protecția mediului, diversitatea și incluziunea, viitorul orașelor, viitorul muncii) sau evenimente de arta personalizate.