ASF: Poliţele RCA emise de City Insurance încetează de drept

Poliţele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept, pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depăşeşte data menţionată, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Este vorba despre aproape 500.000 de polițe RCA aflate în această cauză.

„Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societăţii SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, articolul 262 “în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleaşi condiţii, se vor denunţa şi contractele de reasigurare. Având în vedere cele precizate, posesorii de poliţe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, aceştia sunt pasibili de sancţiuni în concordanţă cu legile în vigoare. Amenda pentru absenţa unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliţia poate decide, ca măsuri suplimentare, reţinerea certificatului de înmatriculare al maşini sau reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare”, precizează ASF într-un comunicat remis AGERPRES.

Clienţii City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunţate automat pe 11 mai 2022 pot solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporţional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienţii City Insurance pot solicita returnarea părţii din primă şi înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunţarea poliţei din proprie iniţiativă.

Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asiguraţi RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliţă nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliţei City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate. Terţii păgubiţi se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiţi din Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situaţia în care accidentul a implicat şi vătămări corporale sau decese, subliniază ASF.

Conform Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunţarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de poliţe de asigurare RCA emise de City Insurance.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a anunţat în 17 septembrie 2021 că a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi că solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii. Decizia de retragere a autorizaţiei a fost publicată în 27 septembrie în Monitorul Oficial. La data de 9 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti a admis cererea ASF şi a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

CITR, în calitate de lichidator judiciar al asigurătorului, anunţa săptămâna trecută că tabelul preliminar al creditorilor City Insurance conţine peste 1.600 de creditori înscrişi la masa credală, iar totalul creanţelor revendicate se ridică la peste 9 miliarde lei (peste 1,8 miliarde euro). Din totalul creanţelor, a fost determinată o expunere totală în valoare de 8 miliarde lei (peste 1,6 miliarde euro).

Conform unui comunicat al CITR, data primei şedinţe a Adunării Generale la care pot participa creditorii va avea loc pe 6 mai 2022.

Masa credală este compusă în principal din următorii creditori: Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA), cu peste 2 miliarde lei, CNAIR, care a solicitat înscrierea cu suma de 1,6 miliarde lei, reprezentând expunerea totală aferentă poliţelor de garanţii al căror beneficiar este, Asiguratori şi Reasiguratori cu peste 700 milioane lei, ANAF cu aproximativ 93 milioane lei.

“Peste 1.600 de cereri însemnând aproximativ 40.000 de dosare individuale de daună de la creditori şi-au revendicat dreptul de a fi înscrişi la masa credală a City Insurance, determinând un proces contra-cronometru de analiză a declaraţiilor de creanţă. Peste 100 de specialişti au fost implicaţi în acest proces a cărui amploare a fost dată şi de volumul de documente generate de către creditori. Astfel, echipa CITR a analizat peste 500.000 de documente şi a gestionat cu succes această etapă a proiectului. Amintim că toate poliţele de asigurare emise de City Insurance încetează de drept la data de 11 mai,aceasta fiind ultima zi de valabilitate. Prin urmare, în intervalul rămas până la această dată, toţi asiguraţii City Insurance sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare”, a spus Oana Munteanu, Partener în cadrul CITR şi managerul proiectului City Insurance.

Creditorii de asigurări pot solicita sumele înregistrate faţă de City Insurance atât de la FGA cât şi de la masa credală. Echipa CITR a notificat peste 70.000 de creditori, dintre care 1.600 au depus cereri de înscriere la masa credală. O parte semnificativă a acestora a apelat la recuperarea datoriilor prin FGA.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.