Avion hibrid-electric Heart Aerospace

Heart Aerospace, producătorul suedez de avioane hibrid-electrice, dezvăluie primul său avion demonstrativ, marcând o piatră de hotar majoră în dezvoltarea aeronavei sale regionale hibrid-electrice, ES-30.

ES-30 este un avion regional hibrid-electric, cu o capacitate standard de 30 de pasageri. Are o autonomie electrică (zero emisii) de 200 km și o autonomie hibrid extinsă de 400 km.

Cu o anvergură de 32 de metri, prototipul, numit Heart Experimental 1 (Heart X1), va servi drept platformă pentru testarea și dezvoltarea riguroasă a aeronavei Heart ES-30.

Inițial, HX-1 va fi folosit pentru testarea la sol, concentrându-se pe operațiunile de încărcare, rulare și procedurile de întoarcere.

Este programat să efectueze un prim zbor complet electric în al doilea trimestru al anului 2025.

În pregătirea acestui zbor, Heart va testa, în următoarele luni, sistemele critice prin efectuarea de teste atât pe aeronava propriu-zisă, cât și în afara avionului.

Dezvoltarea Heart X1 a fost finanțată parțial prin granturi oferite de agenția suedeză de inovare, Vinnova, subliniind colaborarea esențială dintre guvern și industrie, care este necesară pentru a aduce pe piață noi tehnologii de aviație.

Următorul pas al Heart în dezvoltarea ES-30 este construirea unui prototip de pre-producție, Heart X2, care va confirma în continuare metodele de proiectare și producție pe baza lecțiilor învățate de la Heart X1.

Heart X2 este programat pentru un zbor hibrid-electric în 2026 și va demonstra sistemul de propulsie hibrid independent al companiei.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.