Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum țigaretele și produsele din tutun încălzit, a fost de 1,34 miliarde euro în 2021, reprezentând aproape jumătate din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Din datele furnizate de INS, reiese că, în anul 2021, produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit, în 2021, cu 50% valoarea exporturilor de semințe de floarea-soarelui (844 de milioane de euro), o diferență cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce semințele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.
Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de peste 1 miliard de euro.
„În prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate în fabrica noastră de la Ploiești pleacă către export. BAT își menține angajamentul de a fi un partener strategic în dezvoltarea și susținerea economiei românești și ne dorim să continuăm pe acest drum prin aportul pe care îl avem la menținerea echilibrului balanței comerciale, prin contribuțiile importante din taxe și impozite la bugetul de stat, cât și prin investițiile susținute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, a declarat Fred Monteiro, director al Ariei Europa centrală și de sud în cadrul BAT.
BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50%. În cei 25 de ani de activitate în România, BAT a investit peste 500 de milioane de euro în fabrica de la Ploiești. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România și generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanțul de distribuție și aprovizionare.
Despre BAT
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.
Compania continuă să susțină clar că fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralității emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosință și utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.
BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu ard. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creștere de 4,8 milioane față de anul precedent.
*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.