Bugetul Capitalei a fost aprobat. Bani puțini la RATB pentru vehicule noi

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu
Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Bugetul Capitalei pentru acest an a fost aprobat astăzi de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), cu 30 de voturi “pentru” și 17 voturi “împotrivă”, în sumă totală de 1,1 miliarde euro, din care RATB a primit 121 de milioane de lei drept subvenție pentru diferența de preț la transportul călătorilor și numai 11 milioane de euro pentru investiții.

Totodată, o sumă infimă, de 7 milioane de euro, au fost alocați Direcției de Transporturi a Primăriei Capitalei pentru achiziția de mijloace noi de transport, în cadrul programului multianual aprobat recent de CGMB. În valoare de 492 milioane de euro, programul vizează înnoirea parcului auto al RATB cu 400 de autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie, în următorii 4 ani. Asta înseamnă că anul acesta vor putea fi achiziționate maxim 10 autobuze noi.

Suma de 80 de milioane de euro este destinată proiectelor de infrastructură – pasaje, poduri, penetrații și supralărgiri “aflate acum în derulare și care, unele, vor fi finalizate în acest an sau anul viitor, dar și proiecte noi”. Cel mai așteptat este Pasajul rutier subteran de la Piața Sudului, aflat într-o mare întârziere și pentru care primarul general Gabriela Firea le-a dat un ultimatum constructorilor.

“În ceea ce privește șantierele, aș puncta modernizarea infrastructurii Piața Sudului, reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai Șoseaua Iancului, penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada A1, străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, modernizare Piața Eroii Revoluției și pasajul pietonal. De asemenea, sunt cuprinse și proiecte foarte importante care vor degaja toată aglomerația din Capitală și vor contribui ca aspectul Bucureștiului să fie mult mai modern, aerisit, plăcut. Ne referim la proiecte foarte importante, menite să fluidizeze traficul în București, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea – Domnești, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea și traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei și șoseaua București – Măgurele”, a precizat edilul.

Lucrări provizorii la Prelungirea Ghencea

Gabriela Firea nu a precizat însă că pentru Prelungirea Ghencea au fost alocați numai 5 milioane de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate și a Planului Urbanistic Zonal – deoarece zona s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 11 ani de la aprobarea vechiului proiect – și fonduri reduse pentru plombarea gropilor din carosabil și pentru construirea de trotuare provizorii, cu termen de valabilitate 4 ani.

Alte lucrări ce vor fi continuate sunt:

  • reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai – Bd Liviu Rebreanu – 3 mil. euro
  • reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai – Bd Aerogarii –1,5 mil. euro
  • modernizare Pieței Eroii Revoluției și a Pasajului Pietonal – 1,74 mil. euro
  • străpungerea B-dului Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – 5,3 mil.euro
  • penetrația Splaiului Independentei – Ciurel – Autostrada A1 – 20 mil.euro
  • reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai – Sos. Pantelimon – 15 mil. euro
  • reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai – Sos. Iancului – 2,6 mil. euro
  • modernizarea infrastructurii Piața Sudului – 22,3 mil. euro

11 milioane pentru parcări

Pentru construirea de parcări a fost alocată suma de 11 milioane de euro. “Vorbim de un proiect care este deja prins în proiectul de buget – parcarea Park & Ride — zona Pantelimon. De asemenea, parcările subterane din Piața Constituției, Sala Palatului, Piața Lahovari, Uranus, Calea Rahovei”, a mai menționat edilul șef al Capitalei.

Pentru piste de biciclete, Firea a spus că există aprobaţi indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro, din care anul acesta au fost alocați 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Suma de 6 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost prinsă în buget, “în condițiile în care, în ultimii trei ani, au fost alocați doar un milion și ceva de euro”. “Deci suma este mult mai consistentă decât în anii trecuți. De asemenea, ea poate să fie rectificată pe perioada verii”, a arătat Firea.

În proiectul de anul acesta sunt cuprinse și multe investiții noi: “Am punctat 58 dintre acestea, printre care 16 grădinițe, 10 after school, 15 extinderi de școli, o sală de sport în incinta Școlii Centrale, șase cartiere de locuințe sociale și pentru tineri, un parc de distracții și agrement, acvariu public cu centru de cercetare, șase cămine de bătrâni, teatru temporar”.

Spitalele au buget mai mare decât infrastructura rutieră

Însă de departe cel mai consistent buget îl au cele 19 spitale, de 83 de milioane de euro – sumă mai mare decât cea alocată infrastructurii rutiere. Banii vor fi folosiți pentru modernizări, achiziție de aparatură, reparații și alte necesități, precum și pentru cabinetele medicale școlare și stomatologice.

De asemenea, a fost inclusă în buget suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi și va costa aproximativ 300 de milioane de euro.

Pentru programul de eco-igienizare a orașului, în buget a fost prinsă suma 7 milioane de euro, care va acoperi programul unitar de deratizare și dezinsecție, tratamentele fitosanitare, precum și anumite obiective de investiții pentru eficientizarea acestei activități.

“De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei avem alocată suma de 27 de milioane de euro – în administrarea Consiliului General sunt 11 dintre parcurile Capitalei. Vă garantez că acestea vor fi o mândrie pentru București. Fac un apel către sectoare ca și parcurile care sunt administrate de acestea să se ridice la înălțimea cerințelor cetățenilor. Să nu mai fie mizerie, foarte puține coșuri, copaci necurățați, nevăruiți, nu este admisibil”, a precizt Gabriela Firea.

53 de milioane euro pentru teatre

Sume importante au fost alocate pentru domeniul cultural, cum sunt cele 15 teatre ale Municipalității pentru care s-a prevăzut suma de 53 de milioane de euro. Pentru ARCUB, de asemenea, 15 milioane de euro, iar pentru CREART aproape 13 milioane de euro.

În ceea ce privește acțiunile pentru tineret și pentru copii, în buget este prevăzută suma de 20 milioane de euro.

În fine, pentru RADET au fost alocați 125 milioane de euro, din care 106 milioane euro reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației, iar 19 milioane de euro investiții. “Menționăm că pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro – fonduri europene nerambursabile”, precizează PMB, într-un comunicat remis redacției.

Gabriela Firea a anunțat săptămâna trecută că RADET va fuziona cu ELCEN, fără a preciza cum va fi posibil acest lucru, în condițiile în care datoria regiei către furnizor se apropie de 1 miliard de euro (3,7 miliarde de lei), după ce penalitățile de 1,5 miliarde de lei i-au fost șterse de Guvernul Ponta. Însă și ELCEN are, la rândul său, datorii către furnizori – Transelectrica și Distrigaz, în valoare de 1,8 miliarde lei.

Atât RADET, cât și ELCEN se află în insolvență, din toamna anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.