Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), reprezentant autorizat al comunităţii de afaceri a Capitalei, a transmis Guvernului Orban un set de opt măsuri, solicitate de firmele bucureștene, membre şi nemembre, propuse spre a fi avute în vedere în cadrul activității Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM).
Iată măsurile:
- Implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei în situatia creată. CCIB consideră că limitarea circulației persoanelor în condițiile răspândirii COVID-19 trebuie să lase suficiente căi pentru continuitatea circulației mărfurilor și serviciilor la nivel internațional, dată fiind interdependența activității în cadrul proceselor de cooperare economică internațională.
- Clarificarea statutului transportatorilor de marfă (șoferi TIR) prin sprijinirea acestora de a-și desfășura activitatea atât în trafic intern, cât și internațional, în condiții care, pe de o parte le impune situația apariției COVID-19, iar pe de altă parte să se evite blocarea aprovizionarii agenților economici cu materii prime si materiale, iar a beneficiarilor finali de a primi produsele finite comandate.
- Stimularea producătorilor români din toate ramurile economice pentru reconversia producției în domenii vitale în această perioadă (medicamente, materiale și echipamente sanitare, produse alimentare etc).
- Amânarea plății impozitelor pentru o perioadă determinată de timp.
- Plata de urgență a TVA pentru societățile care au de recuperate TVA de la stat.
- Plata de către Casa de Asigurari de Sănătate către agenții economici a restanțelor privind concediile medicale.
- Acoperirea de către stat a 75% din valoarea șomajului tehnic, în cazul în care agenții economici apelează la această modalitate de lucru, asigurându-se astfel menținerea forței de muncă necesare la reluarea activității.
- Datoriile societăților de stat aflate în insolvență sau faliment către agenții economici privați să fie preluate și plătite de băncile cu capital de stat (EXIM Bank și CEC), urmând ca acestea din urma să-și recupereze sumele respective de la societățile de stat sau la masa credală.