CEVA Logistics, una dintre companiile de top la nivel mondial, care furnizeaza servicii de logistica fara imobilizari corporale, a raportat venituri record si o puternica crestere EBITDA pentru anul care s-a incheiat la data de 31 decembrie 2011. Aceasta performanta ferma s-a bazat pe aspiratia continua a companiei de a spori eficienta operationala, adaugarea de activitate incrementala aferenta clientilor cheie in sectoarele tinta si reducerea costurilor.
La inceputul anului 2012, grupul a finalizat o finantare transformationala de consolidare a capitalului propriu si debitelor, care a eliminat o datorie de peste 850 milioane euro, a consolidat bilantul contabilsi a situat CEVA pe o pozitie buna in vederea viitoarelor cresteri.
Elementele principale ale anului
• Venit record de 6,9 miliarde euro
• O crestere puternica a EBITDA de 10% (13% la rate de schimb valutar constante)
• Peste 850 de milioane euro datorie eliminata, alte scadente ale datoriilor prelungite si dobanda redusa
• Noi castiguri de 1,8 miliarde euro care depasesc tinta propusa
Comentand cu privire la rezultate, John Pattullo, CEO a spus: “2011 a fost un an de progres puternic pentru CEVA. Ne-am imbunatatit substantial performanta financiara in prima jumatate a anului si am mentinut o performanta de linie de top intr-un mediu economic mai competitiv in a doua jumatate. Acest lucru a beneficiat de ajutor din partea schimbarilor structurale pe care le-am efectuat pe parcursul anului, concentrarea noastra continua asupra costurilor si imbunatatirii continue in cadrul operatiunilor noastre. Recenta noastra finantare transformationala ne-a consolidat bilantul contabil si ne plaseaza pe o pozitie buna in vederea unei cresteri profitabile pe viitor“.
La nivelul intregului an, CEVA a crescut veniturile cu 1% pana la 6.895 milioane euro. “La rate de schimb valutar constante, venitul a crescut cu 3%, antrenat de o crestere de 8% a activitatii noastre de Logistica Contractuala si o scadere de 2% a activitatii noastre de Management al Transporturilor de Marfuri. Performanta mai lenta in ceea ce priveste venitul rezultat din Managementul Transporturilor s-a datorat partial unui declin a tarifelor de transport (determinand un cost mai mic pentru clienti), impreuna cu volume mai mici la transporturile aeriene“.
EBITDA fara proiecte exceptionale a crescut cu 10% pana la 321 milioane euro in 2011. “Noi estimam faptul ca inundatiile din Thailanda au avut un impact net de aproximativ 7 milioane euro. La cursuri de schimb valutar constante, s-a inregistrat o crestere EBITDA de 13% (15% excluzand inundatia), determinata de volumele Logisticii Contractuale si o puternica imbunatatire a marjei de Management a Transporturilor de Marfuri, care se datoreaza partial programelor noastre de imbunatatire structurala. Prin urmare, noi am crescut marja noastra EBITDA pana la 4,7% (2010: 4,3%). Gestionarea de catre noi a fondului de rulment continua sa fie eficienta, cu un Fond de Rulment Net la finele anului care se imbunatateste pana la (76) milioane euro (2010: (26) milioane euro).Ca unul dintre jucatorii de top de pe piata din Thailanda, am lucrat indeaproape cu clientii nostri ca sa ne asiguram ca fabricile lor isi mentin abilitatea de a produce la capacitate integrala cat mai mult timp posibil. Noi am integrat serverele IT ale clientilor in reteaua noastrasi am reconfigurat rutele de expeditie sau am expediat direct de la fabrica/depozit. Prin aceste actiuni prompte, CEVA a ajutat la mentinerea activitatii pentru clientii nostri in aceasta perioada critica. Suntem martori acum unei reveniri la normalitate in cadrul activitatii noastre Thailandeze”, se arata in comunicatul de presa al companiei.
Transportul marfurilor peste ocean a reprezentat unul dintre elementele principale ale anului 2011. Concentrarea strategica in acest domeniu a determinat o crestere de 17% a volumului Oceanic total. Pe parcursului anului, compania si-a consolidat echipa responsabila pentru activitatea Oceanica prin cateva noi angajari semnificative, a lansat serviciul de incarcare LCL si a extins multe din serviciile noastre Oceanice deja existente.
In 2011, CEVA a dezvoltat volumul potential de afaceri cu peste 17% si, in special in ceea ce priveste Managementul Transporturilor de Marfuri, a obtinut o rata de transfer din ce in ce mai puternica a potentialelor afaceri in contracte ferme. Rata de retentie pentru 2011 a fost de peste 90%. Prin urmare, a realizat un portofoliu de sector mai echilibrat. Castiguri s-au inregistrat pe intreg teritoriul globuluisi CEVA are acum peste 40% din activitate in zone cu crestere intensa, precum Asia Pacific, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa.
La data de 1 februarie 2012, CEVA Group plc (“CEVA”), impreuna cu societatea sa mama CEVA Investments Limited (“CIL”), a finalizat cu succes o finantare de consolidare a datoriilor si capitalului propriu. Prin intermediul acestei tranzactii, compania a eliminat peste 500 de milioane de euro din datoriile CEVA, precum si 355 de milioane de euro de titluri de valoare CIL, cheltuieli anuale cu dobanzile reduse din punct de vedere material, a prelungit semnificativ profilul de scadenta a debitelor si si-a imbunatatit cotarile de credit. Aceasta tranzactie a consolidat substantial bilantul contabil si a situat compania pe o pozitie buna in vederea cresterii viitoare. (R.M.)