Cod Galben și Portocaliu de caniculă; restricții pentru camioane

Noile avertizări Cod Galben şi Cod Portocaliu de caniculă, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în 19 iunie, sunt valabile în toată ţara pe parcursul a două zile, iar CNAIR a instituit restricții de circulație (> 7,5 t), pentru data de 20 iunie.

Astfel, în 19 iunie este Cod Galben de caniculă în nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade, la umbră, şi, local, va fi caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Totodată, este vigoare un Cod Portocaliu în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi între 33 şi 37 de grade, la umbră, iar ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Judeţele afectate de avertizările valabile miercuri sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti.

Joi, 20 iunie, un Cod Galben va fi valabil în Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea continentală, În aceste zone, maximele termice se vor situa în general între 32 şi 35 de grade.


Totodată, un Cod Portocaliu de caniculă va viza regiunile: Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi jumătatea de vest a Munteniei. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor oscila între 34 şi 38 de grade. De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat, cu un ITU ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Zonele care vor fi sub avertizările de caniculă pentru joi sunt: judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Valul de caniculă va persista în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic se va menţine accentuat, precizează ANM.

Restricții pentru camioane

În 20.06.2024, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Sibiu.
 
Precizările CNAIR:
 
Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.
Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:
• transporturilor de persoane;
• transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
• vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
• transporturi funerare;
• transporturi poștale;
• transporturi de echipamente de prim ajutor;
• transporturi pentru distribuire de carburanți;
• transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
• transporturi pentru tractări vehicule avariate;
• transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
• transporturi apă îmbuteliată;
• transporturi produse provenite din exploatări agricole;
• transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.
 
De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.