Comisia Europeană (CE) a adoptat, astăzi, Programul Operațional ”Inițiativa pentru IMM-uri” 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, al patrulea de acest gen pentru actualul exercițiu bugetar european.
Scopul ”Inițiativei pentru IMM-uri” este să încurajeze statele membre să utilizeze inițiativa comună elaborată de CE și Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru a stimula accesul la finanțare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.
”Valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, este de așteptat să crească de patru ori, până la 400 de milioane de euro sau mai mult, datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri”, precizează comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.
”Într-o țară în care IMM-urile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi și care se confruntă cu nevoi serioase de finanțare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiții mai bune. De asemenea, această inițiativă le va permite IMM-urilor să fie mai inovatoare și competitive și să se extindă pe piețele regionale, naționale și internaționale”, a adăugat ea.
Vasile Dîncu, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, susține, la rândul lui, că ”folosind efectul multiplicator de cel puțin 4 ori, (…) acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piață, să depășească cu succes primele etape ale activității lor și le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piața globală”.
”Totodată, prin partajarea riscurilor, Inițiativa pentru IMM-uri creează un cadru din care au de câștigat atât întreprinzătorii – prin cereri de împrumuturi financiare -, cât și intermediarii financiari – prin oferte de credite -, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor”, a precizat Dîncu.
O evaluare din 2013 a ”Inițiativei pentru IMM-uri” a UE prezintă rezultatele unui studiu care menționează dificultățile în obținerea de finanțare externă și estimarea valorii creditelor de care firmele ar avea nevoie, dar care nu pot fi obținute de la sistemul bancar. Astfel, pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanțare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor.
O altă evaluare recentă pentru România estimează deficitul de finanțare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanții, împrumuturi cu risc împărțit, micro-creditare, investiții de capital).
Cei 100 de milioane de euro prevăzuți pentru acest program au fost realocați din Programul Operațional Regional 2014-2020, unde au fost inițial planificați pentru garanții. Păstrând acest obiectiv inițial, programul ‘Inițiativa pentru IMM-uri’ va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI și a fondurilor programului “Orizont 2020”.
Acordul de parteneriat între Comisia Europeană și România, încheiat în 6 august 2014, stabilește că țara noastră va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020.
Magda SEVERIN