Conferința USER la TransLogistica 2024; participă președintele FIATA

TransLogistica România este cel mai important eveniment de afaceri din țara noastră și regiunea Balcanică pentru companiile de transport, operatorii logistici și casele de expediții, precum și pentru toți cei implicați în acest domeniu, cum ar fi: furnizori de tehnologii și soluții concepute pentru sectorul transportului și logisticii (telematică, carduri de combustibil, sisteme de colectare a taxelor, producători de flote, companii IT etc), proprietari de mărfuri (producători, lanțuri de retail, distribuitori din toate domeniile etc), companii de asigurări.

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) este partenerul strategic al expoziției internaționale TransLogistica România, încă de la prima ediție, ce a avut loc în anul 2022.

În cadrul acestui parteneriat, USER organizează sala de conferințe și în acest an, în 15 și 16 octombrie, pregătind subiecte actuale și de interes pentru participanții la eveniment și având ca vorbitori profesioniști din industria de profil.

La invitația uniunii, președintele FIATA (Internațional Federation of Freight Forwarders Associations), Turgut Erkeskin, va participa atât la ceremonia de deschidere a târgului, cât și în cadrul conferinței din prima zi.

Pe durata celor două zile, se vor aborda următoarele teme:

1. Formarea și pregătirea profesională continuă în transporturi, expediții de marfă și logistică;

2. Transportul intermodal – provocări și oportunități;

3. Asigurări în domeniul transporturilor și expedițiilor de marfă;

4. Air Cargo Connect – perspectivele pieței de transport aerian;

5. Sustenabilitate, digitalizare, securitate cibernetică și solutii inteligente în transporturi, expediții și logistică.

Întâlnire între reprezentanții mediului de afaceri și mediului academic la panelul despre educație

În data de 15 octombrie,  între orele 12:00 – 13:45, reprezentanții Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București și ai Universității Maritime din Constanța sunt invitați speciali la conferință, în cadrul căreia vor vorbi despre contribuția educației universitare în formarea specialiștilor din domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii. 

Considerăm deosebit de importantă oportunitatea de a sta față în față directorii și angajații companiilor de profil cu profesorii, studenții și absolvenții acestor instituții de învățământ superior, în vederea stabilirii necesităților pieței din punct de vedere al resurselor umane și a soluțiilor privind pregătirea studenților pentru a răspunde la acestea.

De asemenea, în cadrul panelului, președintele FIATA va prezenta implicarea acestei federații internaționale în domeniul formării și educației, prin Institutul său de Logistică (FIATA Logistics Institute), iar coordonatorul cursurilor din cadrul USER va aduce la cunoștința auditoriului programele educaționale ale uniunii.

Potențialul proiectelor de transport intermodal în România

În ultimii ani, USER s-a implicat din ce în ce mai mult în transportul intermodal, întrucât, mai ales în contextul actual, acesta devine o piatră de temelie pentru comerțul internațional, fiind considerat cea mai eficientă modalitate de gestionare a activității de transport internațional „door-to-door” și o soluție pentru decarbonizarea operațiunilor de transport și decongestionarea drumurilor.

„Cererea de transport intermodal este în creștere rapidă în România, pe măsură ce percepția clienților s-a schimbat; au văzut nevoia de a avea alternative și de a diversifica serviciile disponibile pe piață, au înțeles avantajele oferite: disponibilitatea unei capacități de transport stabile, costuri mai puțin fluctuante în comparație cu transportul rutier, capacitate de încărcare crescută și impact redus asupra mediului”, potrivit reprezentanților Uniunii.

În acest sens, USER organizează un panel dedicat transportului intermodal, tot în prima zi de conferință, în intervalul orar 14:00 – 16:00, în cadrul căruia se vor dezbate provocările și oportunitățile din acest domeniu.

Reprezentanți ai unor companii importante vor prezenta terminale intermodale din țara noastră, soluții de transport fluvial, servicii și produse legate de sistemele de operare, automatizarea și optimizarea porturilor și terminalelor.

Transport aerian

Pe 16 octombrie, între orele 12:00 și 14:00, în cadrul expoziției TransLogistica România, Europrim Group va derula a doua ediție a evenimentului Air Cargo Connect. Acesta aduce în prim-plan perspectivele pieței de transport aerian, reunind lideri ai industriei și oferind participanților oportunități de networking și discuții relevante. Moderat de Ana Maria Soroiu, evenimentul va aborda tendințele actuale și provocările întâmpinate de casele de expediții și clienții finali, fiind parte din conferințele USER.

Prevenția, cea mai bună investiție 

Din păcate, în ultimul timp, s-au înmulțit foarte mult cazurile de furt de marfă, furt de identitate, falsificări de documente în transporturile rutiere și atât companiile de expediții, cât și companiile de asigurări sunt nevoite să le facă față, uneori cu costuri foarte mari.

Pe 16 octombrie, în intervalul orar 10:00-12:00, la panelul despre asigurări, se vor dezbate aceste probleme, încercând să se găsească soluții: elaborarea unor proceduri de bune practici, înființarea unei baze de date naționale a asigurărilor CMR etc.

BursaTransport va prezenta un instrument de verificare a transportatorilor, precum și posibilitatea de testare a cunoștințelor persoanelor fizice ce activează în domeniul transportului rutier de marfă. 

În cadrul panelului va fi lansat primul software pentru depistarea documentelor de transport alterate (INOVIA), care poate fi un instrument foarte util pentru casele de expediții si clienți.

Sustenabilitate, digitalizare, securitate cibernetică și solutii inteligente în transporturi, expediții și logistică 

În ultima zi a conferinței, în intervalul orar 14:00-16:00, vor fi prezentate aplicații pentru camioane, soluții inteligente pentru digitalizare și reducerea costurilor de transport, precum și noi reglementări în domeniul securității cibernetice.

Înregistrarea a conferință se face accesând următorul link: https://registration.translogistica.eu/?lang=2

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.