Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă sectorială privind achiziția sării utilizate pentru deszăpezire.
Potrivit unui comunicat remis redacției, în cadrul investigației vor fi analizate condițiile structurale ale pieței, comportamentul actorilor și cât de mult acestea influențează evoluția variabilelor pieței (preț, calitate, diferențierea produselor etc.).
De asemenea, se va efectua o analiză detaliată a cadrului legislativ aplicabil și a restricțiilor pe care acesta le-ar putea genera pe piață.
“În cazul în care sunt identificate disfuncționalități care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței poate propune modificarea sau revizuirea reglementărilor, poate emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a elimina barierele concurențiale și de a îmbunătăți eficientă economică a sectorului, sau poate impune, prin decizie, măsurile necesare, adecvate și proporționale pentru remedierea disfuncționalităților pieței”, se mai arată în comunicat.
Conform legii, Consiliul Concurenței poate efectua, din proprie inițiativă, investigații privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea prețurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenței pe piață.
Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât și de alte autorități naționale de concurență, și nu vizează în mod direct încălcări ale legislației.
În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenței poate solicită informații și documente tuturor actorilor implicați.
“Consiliul Concurenței invită toți actorii implicați pe această piață la o comunicare activă, deschisă în ceea ce privește problemele de natură concurențială cu care aceștia se confruntă”, se mai arată în comunicat.
Amintim că imediat după învestirea Guvernului, în 7 ianuarie, premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să trimită Corpul de control la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și să-l demită pe directorului general Cătălin Homor, acuzând că nu are suficient nisip în stoc, comparativ cu sarea folosite la deszăpezire.
“La 14 ore de la ridicarea Codului Portocaliu, avem în continuare 28 de drumuri naționale și două autostrăzi nefuncționale. Asta e realitatea astăzi, acum. Pe stocurile de materiale am văzut o chestiune cât de poate de ciudată. De aceea i-am cerut domnului ministru Cuc să analizeze, împreună cu Corpul de Control, de ce, de exemplu avem foarte multe stocuri de sare și nu avem de nisip. Acestea sunt situații care trebuie explicate. Toată această proastă administrare a dus la situația de acum”, a argumentat premierul.