Creșterea accizelor la carburanți a fost aprobată în două etape

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți, cu modificări față de proiectul inițial, publicat de Ministerul Finanțelor pe site-ul propriu la începutul lunii.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Astfel, potrivit declarației ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, în debutul ședinței Executivului, majorarea se va aplica în două etape: “cu 16 bani/l de la 15 septembrie, pentru toate cele 3 categorii de carburant – benzină cu plumb, fără plumb și motorină -, și cu încă 16 bani/l de la 1 octombrie”.

“Această măsură se produce în etape, pentru a nu crea un șoc la nivelul consumului, șoc care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat. Vin mai puține încasări la bugetul de stat și nu se mai atinge un obiectiv (al Executivului – n.r.)”, a explicat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.

Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022, inclusiv, precizează Executivul, după aprobarea Ordonanței de modificare a Codului Fiscal.

Iată și celelalte precizări:

Măsura este luată în condițiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația Uniunii Europene.

De asemenea, s-a constatat că deși diminuarea fiscalității efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea prețurilor de piață ale carburanților, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că prețurile fără taxe ale carburanților au înregistrat creșteri astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în prețul carburanților este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE.

În ceea ce privește colectarea, din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, față de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei.

Informații suplimentare:

Potrivit analizei realizate de Ministerul Finanțelor, s-a constatat faptul că deși ponderea taxelor în prețul carburantului este sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană, acest lucru nu este direct corelat cu prețul la pompă al benzinei și motorinei.

De exemplu, în luna iulie 2017, în România, ponderea taxelor în prețul la pompă era cea mai mică din Uniunea Europeană, respectiv 52% din prețul benzinei și  50% din prețul motorinei, în condițiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din prețul benzinei și respectiv 57% din prețul motorinei. Si comparativ cu țările din regiune, ponderea taxelor în prețurile de piața ale carburanților este în prezent mai redusă în România. Cu titlu de exemplu:

  • Austria – ponderea taxelor în prețurile de piața: 60% în cazul benzinei și 55% în cazul motorinei,
  • Polonia – ponderea taxelor în prețurile de piața: 57% în cazul benzinei și 54% în cazul motorinei
  • Bulgaria – ponderea taxelor în prețurile de piața: 53% pentru benzină și 51% pentru motorină.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.