Daimler Truck & Bus România plantează câte un copac pentru fiecare vehicul comercial nou înmatriculat anul trecut.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Daimler Truck & Bus România, subsidiara locală a producătorului german de autocamioane si autobuze Daimler Truck AG, împreună cu Asociația Pădurea Copiilor, continuă, pentru al patrulea an consecutiv, demersul de împădurire a unei zone defavorizate, de data aceasta în comuna Sinești, județul Ialomița.
Prin plantarea celor 2.378 de puieți, reprezentând numărul total de camioane, autobuze și autocare noi din portofoliul Daimler Truck AG înmatriculate în 2023 în România, subsidiara locală contribuie la redarea circuitului silvic a unei suprafețe neproductive de pe malul bălții Hagiești, ce va avea rolul unui scut de apărare a comunei împotriva fenomenelor extreme.
Ca și în anii precedenți, inițiativa a fost susținută de angajații Daimler Truck & Bus Romania, care au participat la acțiunea de voluntariat din data de 6 aprilie, alături de salariații altor companii partenere în demersul de împădurire a terenului din Sinești.
„Deși compania noastră este la a patra sesiune de plantare, anul acesta am decis să ne alăturăm unui eveniment mai amplu organizat de Asociația Pădurea Copiilor împreună cu mai multe companii din București. Suntem convinși că doar printr-un efort comun putem avea un rol semnificativ în abordarea provocărilor de mediu și în construirea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Astfel, cu toții am reușit să împădurim o suprafață impresionantă într-un timp record, semn că <<unde-s mulți puterea crește>>. Ca de fiecare dată, sunt încântat de implicarea colegilor mei care așteaptă cu nerăbdare, în fiecare an, acțiunea de plantare devenită deja tradiție în compania noastră, dovedind astfel că sustenabilitatea nu este doar un model de business, ci o componentă solidă a vieții fiecăruia dintre noi. Nu în ultimul rând, acest eveniment se înscrie în acțiunile ce consolidează politica Daimler Truck AG de reducere a impactului climatic, iar noi suntem bucuroși că putem contribui la acest proiect atât de drag, demarat din dorința de a proteja mediul înconjurător”, a declarat Valeriu Zaharia, CEO Daimler Truck & Bus România.
Cele 30 de hectare de teren din comuna Sinești au fost împădurite cu salcâmi, cunoscuți pentru creşterea şi lăstărirea rapidă chiar și în condiții improprii și cu rol crucial în protejarea mediului. Prin plantarea acestor copaci, compania își propune nu numai să compenseze amprenta de carbon, ci și să contribuie la îmbunătățirea biodiversității, a calității solului și a ecosistemelor locale. Printre efectele pozitive ale împăduririi cu salcâm sunt menționate fixarea nisipurilor mişcătoare, consolidarea râpelor, protejarea culturilor și corectarea torenților în timpul ploilor de vară.
Schimbările climatice sunt cea mai mare provocare a vremurilor nostre. Pentru a le combate, trebuie să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Conform unui studiu efectuat de Agenția Internațională pentru Energie, traficul rutier este responsabil pentru 7,7 gigatone din emisiile globale de CO2.
În calitatea de producător de vehicule comerciale, Daimler Truck AG își asumă responsabilitatea urmărind constant decarbonizarea portofoliului de camioane, autobuze și autocare. Astfel, grupul Daimler Truck AG și-a propus ca până în 2039 să producă doar vehicule neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în piețele cheie din Europa, America de Nord și Japonia, respectiv până în 2050 la nivel global. Pentru a atinge acest obiectiv, grupul urmărește patru strategii:
– Tehnologiile alternative de propulsie: bateriile electrice și pilele de combustie pe bază de hydrogen (fuel cell). În portofoliul Daimler Truck AG există deja zece modele de camioane și autobuze electrice pe baterii. În ceea ce privește hidrogenul, suntem în etapa intensivă de testare a prototipurilor pe drumurile publice din Germania și restul Europei.
– Extinderea infrastructurii de încărcare: Daimler Truck AG, împreună cu parteneri puternici precum Siemens, Shell, TotalEnergies și BP, susține extinderea infrastructurii de încărcare pentru transportul neutru în CO2 – atât pentru vehicule electrice cu baterii, cât și pentru vehicule alimentate cu hidrogen. De asemenea, grupul face parte din mai multe inițiative ce vizează furnizarea de tehnologii de încărcare la nivel global și creșterea disponibilității hidrogenului lichid la benzinării.
– Resursele naturale – În timpul dezvoltării vehiculelor, acordăm prioritate materialelor reciclate și celor cu un ciclu de viață cât mai lung. Tehnologia eficientă și designul aerodinamic, ușor, ne permit să reducem consumul de energie sau de combustibil al vehiculelor noastre pe durata perioadei de exploatare. Pentru a evita și mai mult risipa, ne străduim să prelungim durata de viață a tuturor componentelor vehiculului, de exemplu, utilizând materiale deosebit de durabile. De asemenea, vehiculele noastre sunt echipate doar cu baterii reciclabile și reutilizabile.
– Evaluarea ciclului de viață al vehiculelor ca abordare holistică: Camioanele și autobuzele noastre sunt investigate pe parcursul întregului ciclu de viață – de la lanțul de aprovizionare cu materii prime, modalitatea de producție, modul în care sunt exploatate de către clienții noștri, pentru a identifica potențialele îmbunătățiri.
Despre Asociația Pădurile Copiilor
Asociația Pădurea Copiilor răspunde din 2016 unei urgențe climatice și sociale în sudul României amplificate de lipsa pădurilor. Organizația a plantat și îngrijit până acum peste 1.800.000 de puieți, pe o suprafață de 191 ha, în 37 de localități, cu misiunea de a crește păduri în 100 de comunități până în 2035.