Doar 13% dintre aplicanții pot obține granturi pentru investiții IMM

Numai 13% dintre aplicanți (aproximativ 3.580 de companii) sunt potențialii beneficiari ai Măsurii 3 “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”, potrivit analiștilor KeysFin.

Iată precizările, transmise ZIUA CARGO:

Cele mai populare domenii de activitate sunt transporturile rutiere de mărfuri, lucrările de construcții și restaurantele (aproximativ 685 companii, care reprezintă 19% din totalul potențialilor beneficiari). Acestea ar putea primi granturi pentru investiții, de aproximativ 460 de milioane de lei, din totalul de 2,3 miliarde de lei (fără contribuția proprie) aferenți măsurii, în baza listelor aplicanților, ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare și publicate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului pe 2 februarie.

Pe primul loc în topul domeniilor de activitate ale potențialilor beneficiari după numărul de companii și sumele solicitate se află Transporturile rutiere de mărfuri – cod CAEN 4941, cu 307 companii, 9% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de lei,.

Pe locul secund sunt Lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – cod CAEN 4120, cu 211 companii, 6% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 174 milioane de lei. Topul este completat de Restaurante – cod CAEN 5610, categorie care însumează 166 companii, 5% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 114 milioane de lei, iar apoi Activitățile de consultanță pentru afaceri și management – cod CAEN 7022 (3%) și Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase – cod CAEN 0111 (2%).

În ceea ce privește sumele alocate, dintre cei 3.578 potențiali beneficiari, 371 companii au solicitat suma maximă de 967.900 de lei (echivalentul a 200.000 de euro), iar 12 companii au solicitat suma minimă de 241.975 de lei (echivalentul a 50.000 de euro), potrivit  listelor publicate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului.

Cât despre topul sectoarelor economice din care fac parte potențialii beneficiari după numărul de companii și sumele solicitate, pe primul loc se află Comerțul, cu 774 companii care reprezintă 22% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 513 milioane de lei, fiind urmat de Construcții, cu 431 de companii care reprezintă 12% din totalul potențialilor beneficiari și granturi în valoare de aproximativ 296 milioane de lei, iar apoi de Industria Prelucrătoare, cu 12% dintre companii și granturi în valoare de 274 milioane de lei. Pe următoarele locuri se află Transportul si depozitarea (11% dintre companii) și Hotelurile si restaurantele (9% dintre companii).

Cele mai multe companii care au solicitat granturi se află în București (15%), Cluj (10%), Timiș (6%), Dolj (5%) și Iași (5%), acesta fiind totodată și topul județelor în funcție de sumele solicitate. 

Din totalul de 27.736 de firme înscrise, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.

*De subliniat că distribuția geografică reflectă sumele solicitate de potențialii beneficiari după județul în care aceștia își au sediul social, care poate fi diferit de cel în care este propusă investiția aferentă proiectului depus.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.