De la 1 octombrie a crescut cu 0,16 bani/l acciza la carburanţi, majorare similară celei aplicate la 15 septembrie de către Guvernul Tudose, iar taximetriștii din București au anunțat că măresc tariful de la 1,39 lei la 1,69 lei/km.
Cu circa 10 zile înaintea primei etape de majorare a accizei, prețul motorinei şi benzinei a sărit pragul de 5 lei/litru, de la 4,1 – 4,3 lei/litru.
Însă și prețul gazului petrolier lichefiat (GPL), utilizat cel mai mult de taximetre, a urcat de la 2,2 la 2,7 lei/litru, iar unele companii de taxi din Bucureşti care percepeau tarife de 1,39 lei/kilometru au de gând să le majoreze.
Ca urmare a scumpirii carburanților sunt de aşteptat şi scumpiri la produsele la care aceştia au ponderi mari în costul de producţie/transport, produsele alimentare având ponderi mari în costuri cu transportul.
Însă cum gazele s-au scumpit tot de la 1 octombrie cu 6%, iar la pâine se adaugă şi influenţa gazelor utilizate în cuptoare, toate produsele de panificație au prețuri mărite.
Și curentul s-a scumpit de la aceeași dată cu până la 5%, ceea ce înseamnă că vom plăti cu 4 lei în plus la factura lunară. Produsele din grupa energetică (gaze, curent, termoficare) însumează 10% din ponderea coşului de produse şi servicii pe care se calculează inflaţia, iar pâinea are o pondere de 5%.
În primele opt luni din 2017, aceste produse s-au scumpit cel mai mult, cu peste 4%, urcând media naţională – inflaţia – la 0,5%.
Este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.
Analiştii avertizează că inflaţia ar putea depăşi cota de 3% încă din primul trimestru al anului viitor, având în vedere influenţa de tip „cascadă” a preţurilor la energie şi carburanţi în evoluţia preţurilor la celelalte preţuri din coşul de consum al populaţiei.
Importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% în primul semestru față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 3,5 miliarde de euro.