Guvernul a extins până la 31 mai, printr-o Ordonanță de urgență privind modificarea Codului fiscal, perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că „sunt 32.000 de companii care în momentul de față nu utilizează modulul e-Factura, deși au date înscrise în decontul de TVA”. „Și atunci, sigur, noi nu am luat măsura pecuniară de a aplica amenzi, ci am transmis aceste notificări pentru a avea în vedere că ANAF-ul de această dată nu doarme și sumele care sunt încărcate în decontul de TVA sau consemnate în decontul de TVA nu sunt sume pe care noi să nu le verificăm. Corelarea cu modulul e-Factura și cu datele pe care le avem în modulul e-Factura este piatra de temelie pentru digitalizare, dar și pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, așa încât noi, lună de lună, îi notificăm. Am înțeles greutățile începutului de drum, am organizat webinarii și de câte ori a fost nevoie, am răspuns la întrebările tehnice care s-au pus pe parcursul implementării modulului. Este, dacă vreți, piatra de temelie pentru digitalizarea ANAF, alături de cloud-ul fiscal, și trebuie să intrăm într-o anumită disciplină pentru a reduce gap-ul de TVA. Suntem fruntași la nivelul Uniunii Europene cu cele 9 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a calculat și 40% din această sumă provine din achizițiile intracomunitare. Deci, demersurile noastre sunt mai mult decât firești și încercăm să controlăm acest flagel care aduce atât pierderi la bugetul de stat, dar și creează competiție nelegitimă pentru mediul de afaceri. În momentul de față, avem în vedere să terminăm aplicaţia pentru e-mobil, deci să se poată utiliza și de pe mobil, și, în fiecare săptămână, avem comitetul pentru e-factura în care am invitat de această dată și reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru ca problemele punctuale pe care le întâmpinăm – sunt multe tehnice – să putem să le soluționăm în timp util și să facem din această aplicație un instrument ușor de accesat de către mediul de afaceri. Este un proiect la care lucrăm aproape în fiecare săptămână, cum am menționat, și luăm încă în seamă observațiile și propunerile care vin de la mediul de afaceri”, a detaliat ministrul.
Executivul a transmis și el că au fost introduse două funcţionalităţi noi în sistem, prin noua OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. „De acum, aplicaţia poate precompleta o serie de informaţii despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai uşoară. În plus, aplicaţia simplificată are şi ea o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenţi înregistraţi în scopuri de TVA ce au obligaţia de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
În plus, actul normativ iniţiat de Ministerul Finanţelor conţine o serie de prevederi în domeniul accizelor, în scopul evitării blocajelor în ceea ce priveşte comercializarea produselor care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere. „Astfel, se introduce regimul de marcare cu timbre fiscale şi a produselor care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere. Această prevedere contribuie la protejarea sănătăţii publice prin reducerea comerţului ilegal şi a consumului de produse din tutun. De asemenea, se reglementează obligaţia de a depozita produsele recepţionate doar în spaţiile declarate şi autorizate pentru recepţia produselor. Măsura are scopul de a asigura o mai mare transparenţă şi control asupra lanţului de distribuţie a produselor din tutun”, a transmis Ministerul Finanţelo.
Iată celelalte modificări aduse Codului fiscal, conform Executivului:
- Introducerea regimului de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat, având în vedere necesitatea respectării obligației de punere pe piață, începând cu 20 mai 2024, a pachetelor unitare de produse din tutun;
- Introducerea obligației de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile, în situația în care nu se utilizează opțiunea de livrare directă, precum și introducerea unei infracțiuni pentru nerespectarea acestei obligații, pentru a evita eludarea prevederilor legale privind plata anticipată a accizelor în cazul destinatarilor înregistrați;
- Înlocuirea sintagmei „document de rezervă” care atestă încheierea deplasării produselor accizabile cu sintagma „raportul de primire de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile” sau cu “raport de export de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile în regim suspensiv de accize”, după caz;
- Completarea în mod corespunzător a infracțiunii prevăzute la art. 452 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, având în vedere intervenția legislativă prin Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2023, adusă art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, în sensul în care, pe lângă produsele energetice prevăzute la art. 355 alin. (3) lit. a) – e) din Codul fiscal, și în cazul alcoolului și anumitor băuturi alcoolice s-a stabilit plata anticipată a accizelor.