Efectele negative ale interzicerii gazelor fluorurate

Honeywell solicită de urgență prudență în etapele finale ale revizuirii Regulamentului european privind gazele fluorurate, care pun în pericol utilizarea unei tehnologii dovedite, sigure și eficiente, care este special concepută pentru a sprijini atingerea obiectivelor climatice.

Propunerile în curs de dezbatere pentru reglementarea gazelor fluorurate (F-Gaze) în Europa urmează să fie aprobate, în următoarele săptămâni.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Acest apel vine în urma propunerilor de eliminare treptată sau de interzicere a utilizării tuturor gazelor fluorurate, chiar și a celor cu potențial scăzut de încălzire globală și eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi hidrofluoroolefinele (HFO), și care sunt utilizate de la pompele de căldură și unitățile de aer condiționat, până la spumele folosite în construcția și renovarea clădirilor.

Astfel de propuneri se regăsesc, de asemenea, în inițiativele de politică internă, cum ar fi Legea germană privind energia pentru clădiri, care permite opțiunea de a interzice sau de a elimina treptat gazele fluorurate în utilizarea pompelor de căldură. Această lege este o piatră de temelie a strategiei guvernului german de decarbonizare a sectorului construcțiilor și de atingere a obiectivului de 500.000 de pompe de căldură instalate în fiecare an, începând cu 2024.

Pompele de căldură reprezintă o parte importantă a planului REPowerEU al Uniunii Europene, care prevede instalarea a 60 de milioane de pompe de căldură în statele membre, până în 2030. HFO sunt un produs sigur, dovedit și eficient din punct de vedere energetic, care este vital pentru implementarea a zeci de milioane de pompe de căldură în Europa. În plus, HFO-urile sunt utilizate în domenii importante pentru societate, dincolo de zona pompelor de căldură. De la încălzirea și răcirea clădirilor, la inhalatoare cu doză măsurată și multe altele, HFO-urile oferă opțiuni sigure și dovedite. 

Dacă ar trebui să se pună în aplicare interdicții efective pentru toate gazele fluorurate, această interdicție ar adăuga presiuni majore asupra costurilor pentru consumatorii și companiile din întreaga Europă și ar pune în pericol atingerea obiectivelor europene privind clima. Fără opțiuni precum HFO, Uniunea Europeană pur și simplu nu va putea atinge obiectivele ambițioase de acțiune climatică și de independență energetică, stabilite în propunerile Comisiei privind Green Deal, în pachetul legislativ „Fit for 55″ și în planul REPowerEU, alături de obiectivele sale climatice.

Julien Soulet

Julien Soulet, vicepreședinte și director general, Produse cu Fluor, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Honeywell Advanced Materials: „Europa are nevoie, fără îndoială, de pompe de căldură, zeci de milioane de pompe de căldură, în clădirile rezidențiale și comerciale, precum și în procesele industriale, iar acestea trebuie instalate de urgență. Este o prioritate politică, un imperativ societal și o necesitate absolută din perspectiva sustenabilității. Tehnologia pompelor de căldură va ajuta gospodăriile și întreprinderile să obțină reduceri dramatice ale consumului de energie. Aceasta va reduce emisiile și va diminua costul încălzirii și răcirii locuințelor și a spațiilor comerciale, de la fabrici, la magazine și hoteluri. Avem nevoie de toate soluțiile disponibile pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă, iar acest lucru include HFO. Consecințele neintenționate ale eliminării HFO de pe piața UE sau a Germaniei ar fi de mare amploare. Ar fi un rezultat periculos dacă, în căutarea unui aer mai curat, a unei mai mari eficiențe energetice și a unei calități mai bune a vieții pentru toți cei care locuiesc sau vizitează Europa, am împiedica tocmai aceste obiective, prin eliminarea de pe piață a unei tehnologii inovatoare, dezvoltate pentru a contribui la atingerea lor.”

HFO contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la îmbunătățirea eficienței energetice fără a sacrifica performanța produsului final, iar utilizarea lor include agenți frigorifici pentru vehicule, aplicații de climatizare comercială și rezidențială, pompe de căldură; agenți de suflare pentru izolație; propulsoare pentru aerosoli; solvenți pentru soluții de curățare; și sunt în curs de evaluare pentru utilizarea în inhalatoarele cu doză măsurată. Utilizarea tehnologiei Honeywell Solstice a contribuit la evitarea eliberării potențiale în atmosferă a echivalentului a peste 326 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor de carbon de la aproape 70 de milioane de vehicule de pasageri pe benzină pe an.

HFO reprezintă o soluție concepută special pentru a răspunde nevoilor presante cu care ne confruntăm în întreaga societate și în toate economiile noastre. Aceștia pot fi utilizați în situații în care alternativele industriale disponibile, cum ar fi propanul, amoniacul sau agenții frigorifici pe bază de dioxid de carbon (CO2), nu sunt adecvate din motive de siguranță, compatibilitate cu mediul extern sau cu echipamentele relevante. În spume, HFO-urile prezintă performanțe termice superioare, rezistență și rigiditate remarcabile și proprietăți de rezistență la apă de lungă durată. Toți acești factori sunt importanți pentru întreținerea și renovarea clădirilor, iar alternativele lor nu oferă același nivel de performanță.

Într-o instalație de dimensiuni semnificative și realizată recent, analiza eficienței energetice a arătat că o soluție pe bază de HFO a depășit o opțiune alternativă industrială (amoniac) cu 25 de procente în ceea ce privește eficiența energetică.  HFO oferă, de asemenea, o siguranță mai bună în comparație cu amoniacul toxic și propanul inflamabil. Într-o multitudine de domenii economice suplimentare se aleg opțiunile pe bază de HFO pentru a fi păstrate produsele proaspete, fie că este vorba de cultivatorii de mere sau de fabricile de bere, care fac prin această utilizare economii semnificative de costuri, ceea ce reprezintă un beneficiu important în vremuri de inflație ridicată și de creștere a costurilor.

Interzicerea utilizării HFO în refrigerare ar putea adăuga 10-30 de miliarde de euro în costuri de electricitate numai în sectorul european al supermarketurilor, din cauza eficienței energetice mai scăzute a alternativelor, care necesită ca sistemele să lucreze mai mult, consumând astfel mai multă energie. De asemenea, ar putea avea consecința neintenționată de a adăuga până la 24 de milioane de tone de echivalent CO2 (tCO2e) în emisiile din mediul înconjurător – echivalentul a aproape 4,7 milioane de mașini pe benzină, conduse timp de un an.

Pentru a face față tuturor provocărilor care ne așteaptă, ar trebui să oferim opțiuni și să adoptăm o serie de tehnologii inovatoare pentru a răspunde unei game complexe și foarte divergente de cereri – de la încălzirea proprietarilor de case, până la confortul turiștilor cazați în hoteluri. În schimb, există riscul de a intra în lupta împotriva schimbărilor climatice și a impulsului pentru decarbonizare cu o mână legată efectiv la spate.  

Honeywell solicită de urgență prudență în etapele finale ale revizuirii Regulamentului european privind gazele fluorurate, care pun în pericol utilizarea unei tehnologii dovedite, sigure și eficiente, care este special concepută pentru a sprijini atingerea obiectivelor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.