Emil Boc: Biblioteca Nationala va atrage tinerii de pe terase

 

Cea mai importanta investitie de cultura de dupa 1989, ale carei lucrari de constructie sunt evaluate la 128 de milioane de euro, Biblioteca Nationala nu mai pare abandonata, pe santier fiind prezenti circa 400 de muncitori la inspectia premierului Emil Boc, de la sfarsitul saptamanii trecute.

“Investitia este benefica din toate punctele de vedere. In primul rand, speram sa recastigam pasiunea pentru cultura a romanilor. De asemenea, speram ca, prin dotarile pe care le are la dispozitie, prin spatiile generoase, prin infrastructura culturala, sa aducem tinerii de pe terase la biblioteca. Spun acest lucru pentru ca aceasta biblioteca va avea toate facilitatile moderne pe care tinerii si le doresc: de la biblioteca digitala la spatii moderne de lectura si de publicatii pe care nu le pot gasi in alta parte. Nu in ultimul rand, este vorba si de o investitie care genereaza locuri de munca. In acest moment, pe santier sunt peste 400 de oameni care lucreaza. Si asta inseamna ca, indirect, sprijinim si economia nationala”, a precizat Emil Boc.

Continuarea lucrarilor de constructie, incepute pe vremea lui Ceausescu si abandonate de fiecare dintre guvernele ce s-au succedat dupa ’90, parea compromisa si dupa instalarea Executivului condus de Emil Boc, pe motiv de criza economica. Totusi, la rectificarea bugetara din august, au fost alocate sumele necesare derularii proiectului in acest an.

 

Finalizare la termenul programat: noiembrie 2011

“Din buget, la rectificare, in jur de 16 milioane de euro au fost directionati spre continuarea lucrarilor, iar in acest ritm, lucrarea va fi finalizata la termenul programat: noiembrie 2011. In concluzie, lucram nu numai la autostrazi sau centuri ocolitoare, nu numai la infrastructura din domeniul rural, ci si la infrastructura din cultura, pentru ca este cel putin la fel de importanta ca orice alta lucrare de infrastructura din Romania. As sublinia ca este, poate, mai importanta in acest moment, cand lumea se uita mai mult spre activitati economice si mai putin spre acte de cultura. (…) Oamenii au nevoie de cultura asa cum au nevoie si de economie”, a spus premierul.

Intrebat de un reporter cand a intrat prima oara intr-o biblioteca, Boc si-a amintit ca era elev, la scoala din satul natal. “Cred ca am intrat prima data intr-o biblioteca in scoala generala de la mine din sat, intr-o biblioteca comunala. Important este ca tinerii sa nu piarda gustul pentru actul de cultura. Biblioteca, din nefericire, a fost inlocuita in ultima vreme cu televizorul, cu terasele, cu mall-urile. Cred ca este timpul sa ne gandim si la faptul ca tinerii trebuie sa revina si in biblioteci, pentru ca aici, in biblioteca, este locul unde se formeaza cel mai bine pentru societate. Nu la mall, nu in gasti de cartier, nu in alte activitati se formeaza omul cel mai bine, ci in cele culturale. Iar, ca parinte, inteleg cel mai bine acest lucru, pentru ca m-as bucura ca si copiii mei sa isi petreaca in viitor cat mai mult timp in biblioteca si mai putin, poate, in alte activitati care nu au legatura cu actul de cultura”, a incheiat Boc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.