Examen medical fara control ORL, pentru permisul auto

 

Ministerul Sanatatii a organizat, vineri, o dezbatere publica privind Ordinul de aprobare a normelor minime referitoare la aptitudinile fizice si mentale necesare conducerii unui autovehicul, in cadrul careia a precizat ca examenul medical pentru obtinerea permisului auto va fi mai usor, potrivit directivei UE, renuntandu-se la examenul ORL la soferii amatori. Reamintim ca examenul auto va fi schimbat, un proiect de lege in acest sens fiind supus dezbaterii publice de Ministerul Administratiei si Internelor. Proba practica va putea fi sustinuta atat ziua, cat si seara, in localitati sau in afara acestora.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca din proiect a fost eliminat articolul ce prevedea ca politistul poate recomanda control medical candidatului pentru permisul auto, daca il suspecteaza ca ar avea o afectiune. Concret, articolul prevedea ca pentru obtinerea permisului de conducere a vehiculelor prevazute in grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule, cu si fara remorca, a caror masa totala maxim autorizata nu depaseste 3,5 tone), candidatii sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident, la intocmirea formalitatilor necesare sau in timpul probelor de examinare pe care trebuie sa le sustina inainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute in proiectul de act normativ.

Proiectul mai prevede ca si candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere.

Daca exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. Nu se emit sau reinnoiesc permise celor cu sensibilitate la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla).

Pot obtine permis auto sau isi pot reinnoi actul soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. Acestia trebuie sa prezinte un aviz medical autorizat si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale periodice.

 

Cine are interzis la carnet

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite candidatilor sau soferilor, in urmatoarele cazuri:

  • daca au afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul;

  • in cazul celor cu tulburari grave ale ritmului cardiac

  • celor cu episoade repetate de hipoglicemie acuta sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia;

  • celor cu afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat;

  • crize de epilepsie;

  • tulburari mentale grave;

  • persoanelor dependente de alcool sau care sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc;

  • celor care consuma constant droguri.

 

Dependentii de alcool sau de droguri pierd dreptul de a conduce

In cazul dependentilor de alcool si droguri sunt impuse restrictii. \”Permisele de conducere nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc in cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc\”, prevede proiectul de ordin. Masura se va aplica si persoanelor dependente de substante psihotrope, sub orice forma, care pot limita capacitatea lor de a conduce in siguranta in cazul in care cantitatile absorbite sunt atat de mari incat au efecte negative asupra conducerii.

Eugen Hristu, presedintele Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, a acuzat ca actul normativ va aduce mai mari prejudicii, pentru ca dependentii de alcool si cei de droguri nu vor mai lua tratament, temandu-se ca, fiind luati in evidenta, nu vor mai putea obtine permis. \”Cine va evalua dependenta, daca nu exista specialisti? Va rog sa scoateti termenul de dependenta si sa-l inlocuiti cu consum problematic. In Romania sunt doua milioane de persoane care consuma problematic alcool si 500.000 care consuma droguri\”, a spus Hristu.

 

Epilepticii pot da examen, daca in 10 ani nu au avut crize

In cazul persoanelor cu epilepsie, pentru a obtine un permis auto categoria 1 trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic. Pe de alta parte, permisul nu va fi eliberat sau reinnoit celor cu afectiuni ce nu sunt mentionate in aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala ce poate afecta siguranta rutiera. Exceptie fac cei care detin un aviz medical autorizat. Daca este necesar, vor fi efectuate controale medicale periodice.

Constantina Albu, consilierul Ministerului Sanatatii, a precizat ca proiectul de act normativ urmareste reducerea numarului accidentelor rutiere. \”Rata mortalitatii la categoria 16-24 ani din cauza accidentelor rutiere este tot mai mare\”, a spus consilierul. Potrivit unui raport al Institutului National de Medicina Legala, in 2009 au fost inregistrate 3.057 de decese in accidente auto. Rata victimelor este de 14 la 100.000 de locuitori, judetele cu o incidenta mult mai mare fata de media nationala fiind Ilfov (28), Ialomita (27), Constanta (23), Cluj (21) si Timis (20).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.