Greva de la CFR s-a încheiat, în 20 decembrie, după mai bine de șapte ore, când ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, le-a promis ceferiștilor creșteri salariale în anul următor. Astfel, trenul R 9016 Tg Jiu-București a ajuns cu 7 ore și 14 minute întârziere, IR 1582 Constanța-București – cu 402 minute întârziere, iar IR 1632 Brașov-București și IR 1750 Suceava-București, cu 399 minute întârziere.
Majorarea salariilor se va face cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar, a anunţat într-un comunicat Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca, pentru perioada imediat următoare, să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, se precizează într-un comunicat al MTI.
Într-o declaraţie la sediul MTI, Alin Şerbănescu, consilier al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, a precizat că s-au făcut toate diligenţele pentru ca protestul spontan să fie încheiat iar circulaţia trenurilor să fie reluată.
„Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie şi din acest moment aşteptăm ca trenurile blocate în staţie să fie lăsate să circule. Au fost 261 de trenuri blocate. Aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie”, a precizat Şerbănescu.
Totodată, copiii care rămăseseră blocaţi în tren în drumul lor spre Bucureşti „au fost recuperaţi, iar toţi pasagerii vor pleca fie cu trenul, fie cu autocarele spre destinaţiile lor”, a mai spus Șerbănescu.
La rândul său, Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane a dat un comunicat de presă:
„Cu puțin timp în urmă a fost finalizată discuția la Ministerul Transporturilor cu participarea Ministrului Transporturilor și a directorilor companiilor feroviare, discuție generată de contextul economic și social general și evenimentele spontane de astăzi, 20 decembrie 2021, de la calea ferată.
Discuția a avut scopul de a identifica rezolvări concrete la teme foarte vechi, iar dialogul a degajat următoarele soluții de etapă:
1) Acordarea unei creșteri salariale în debutul anului 2022, egală cu indicele creșterii prețurilor de consum (estimarea fiind de 10%) în condițiile asigurării cadrului legislativ (legea bugetului de stat și a bugetelor companiilor feroviare), acest lucru fiind o prima etapă în asigurarea resurselor financiare pentru aplicarea Statutului personalului feroviar.
2) Angajarea constantă a eforturilor comune pentru aplicarea următoarelor etape pentru aplicarea integrală a dispozițiilor Statutului personalului feroviar”.