UPDATE: Hotărârea de Guvern (HG) nr. 153 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 153/23.02/2024.
Guvernul a aprobat, în ședința din 22 februarie, Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.
Premierul Marcel ciolacu a declarat: „Continuăm să ne respectăm toate angajamentele față de transportatori. După ce am reușit să reducem prețurile polițelor RCA, astăzi decidem să compensăm și creșterea accizei la motorină. Concret, Guvernul va restitui operatorilor de transport rutier, licențiați în România, jumătate din creșterea accizei la motorină. În total, peste 4.000 de transportatori vor beneficia de acest sprijin, până la sfârșitul anului”.
„Prin schema de compensare a creşterii preţului la combustibil venim în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i să-şi menţină activitatea şi să ajutăm implicit alte sectoare economice, cum sunt producţia, comerţul, agricultura sau turismul”, a transmis și Ministerul Finanțelor.
Concret, Guvernul le va restitui operatorilor de transport rutier, licențiați în România, suma de 13 bani pe litrul de motorină achiziționată, pentru stoparea creșterii prețurilor aferente operațiunilor de transport rutier de mărfuri sau persoane, care determină majorarea costurilor și pentru alte produse și servicii.
Vor beneficia de acest sprijin operatorii care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone și despre cei care desfășoară activități de transport de persoane, regulat sau ocazional, cu excepția transportului public local de persoane.
Compensarea creșterii accizei la motorină se realizează prin restituirea trimestrială a sumelor menționate, operatorilor economici licențiați în România.
Ajutorul se acordă până la data de 31 decembrie 2024, iar bugetul total maxim estimat este de 180 de milioane lei. Plata ajutorului se face trimestrial, în baza unei cereri de compensare. Ajutorul se acordă pentru motorina achiziționată începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial.
Sunt eligibili pentru compensarea creşterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii: deţin licenţă comunitară eliberată în România; deţin cel puţin un vehicul eligibil; nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii; nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Finanțelor, iar administrator al schemei de ajutor de stat este Autoritatea Rutieră Română (ARR). Actul normativ detaliază condițiile și documentele necesare pentru ca operatorii economici și vehiculele să îndeplinească criteriile de eligibilitate pentru compensare.
UPDATE! Guvernul a aprobat restituirea a 13 lei/l la motorina transportatorilor.
Informatie incorecta in titlu 13 lei/l, de fapt este vorba de 13 bani/l 🙂
Da, da, vă mulțumim, am corectat