Guvernul a validat, în 23 mai, ajutorul de stat pentru TAROM, în valoare de 95,3 milioane de euro, aprobată de Comisia Europeană, în urmă cu aproape o lună.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis: „Decizia de astăzi reprezintă un pas important pentru salvarea companiei TAROM, un brand național și internațional cu tradiție în domeniul aviatic”.
Suma alocată are următoarele destinații:
– până la 214,3 milioane de lei reprezintă ajutor de restructurare care se propune a fi acordat sub forma de capitalizare, în anul 2024;
– 12,51 milioane de lei reprezintă majorarea de capital social, efectuată în anul 2023;
– 244,22 milioane de lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare, în anul 2020, și dobânzile aferente actualizate.
„TAROM va utiliza cele 214,3 milioane de lei (cu destinație de capital de lucru) pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei, în anul 2024. Prin aceste operațiuni, se va crea contextul rentabilizării companiei și trecerii acesteia pe profit, încă din 2024”, a precizat Grindeanu.
Executivul argumentează că, prin acest ajutor de stat, „se creează premisele pentru rentabilizarea și trecerea pe profit a companiei TAROM, începând cu acest an”.
Consiliul Concurentei a confirmat faptul că prevederile actului normativ sunt în concordanță cu dispozițiile deciziei de autorizare a Comisiei Europene și cu reglementările naționale și europene în materia ajutorului de stat. Având în vedere necesitatea efectuării în luna iunie 2024 a unor plăți urgente legate de achiziționarea noilor aeronave B737 MAX, primă tranșă a ajutorului de restructurare, în cuantum de 60 de milioane de lei va fi acordată din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va monitoriza procesul de implementare de către Compania TAROM a măsurilor prevăzute în planul de restructurare 2021-2026, care a stat la baza Deciziei Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de restructurare”, a explicat Guvernul.