Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) și Federația Internațională a Asociațiilor Societăților de Expediții (FIATA) au semnat un memorandum privind consolidarea cooperării de lungă durată în cadrul Programului de Instruire pentru Transportul Aerian al Mărfurilor Periculoase (IFDG) pentru casele de expediții. Cele două organizații colaborează, în prezent, pentru dezvoltarea programului ICAO Trainair Plus.
Precizările USER:
Pregătirea industriei și actualizarea cu privire la reglementările de siguranță este fundamentală și nu ar putea fi realizată fără instruirea regulată a forwarderilor și, mai precis, a celor care manipulează mărfuri periculoase. Lansat în 2011, Programul de Instruire pentru Transportul Aerian al Mărfurilor Periculoase (IFDG) ICAO-FIATA pentru casele de expediții este o colaborare între ICAO și FIATA. Ambele organizații recunosc rolul vital jucat de expeditorii de marfă în lanțul de aprovizionare a mărfurilor aeriene și se angajează în comun pentru siguranța acestuia. Programul utilizează cunoștințele tehnice vaste și experiența de reglementare ale ICAO, împreună cu acoperirea globală a FIATA în formarea profesională.
Dezvoltarea cooperării
FIATA apreciază cooperarea de lungă durată cu ICAO, care a început în 2011. De la Programul de formare IFDG, cele două organizații au parcurs un drum lung în îmbunătățirea colaborării pentru a face învățarea și mai accesibilă.
În martie 2022, ICAO și FIATA au semnat un nou Memorandum de înțelegere (MoU) pentru a face un pas mai departe în cooperare, în calitate de parteneri corporativi în programul ICAO Trainair Plus. Acest acord are ca scop dezvoltarea unui nou pachet de formare și stabilește întâlniri regulate între FIATA și ICAO pentru a se asigura că nevoile sunt întotdeauna satisfăcute. Această nouă procedură întărește colaborarea dintre cele două entități. În plus, prevederile Memorandumului de înțelegere au permis Centrelor de Formare să ofere în mod oficial instruire pentru categoria 6 conform Tabelului 1-4 din Instrucțiunile tehnice pentru transportul aerian în siguranță al mărfurilor periculoase.
Din partea FIATA, au existat câteva schimbări care întăresc relația cu centrele sale de formare, și anume, cu un nou acord și comunicare mai frecventă. În plus, certificatul IFDG este acum armonizat într-un certificat sigur și autentificat distribuit direct de la FIATA către centrul de formare. Dincolo de a fi un PDF securizat și de a avea un număr unic, certificatul include o funcție de securitate QR code pentru autentificarea documentului, folosind tehnologia de urmărire. Orice parte interesată poate verifica autenticitatea unui certificat. Pentru a face acest lucru, aceștia pot fie să scaneze codul QR prezentat pe document, fie să acceseze direct pagina de verificare de pe site-ul FIATA, unde se poate trage și plasa certificatul pe widget-ul indicat pentru a verifica autenticitatea acestuia.
Călătoria către formarea și evaluarea bazate pe competențe (CBTA)
Crearea de noi prevederi propuse și materiale de îndrumare pentru o abordare bazată pe competențe a instruirii în materie de mărfuri periculoase a fost întreprinsă de Grupul pentru mărfuri periculoase al ICAO, în septembrie 2019. Scopul CBTA este de a identifica în mod clar cerințele de formare pentru o anumită funcție, înainte de a se asigura că angajații obțin nivelul adecvat de cunoștințe și demonstrează abilitățile esențiale pentru a îndeplini acea funcție.
Pentru a dezvolta o forță de muncă calificată, CBTA a propus prevederi care vizează furnizarea de formare țintită. Face acest lucru prin definirea competențelor esențiale care trebuie învățate, găsind cea mai bună modalitate de a le dobândi și creând instrumente de evaluare de încredere pentru a măsura standardele de performanță care au fost deja stabilite. Prin natura sa profesională, programul de formare IFDG este pe deplin conform acestei abordări. Există trei pași pentru a realiza Abordarea CBTA:
- Definirea competențelor cheie și a nivelului de competență care trebuie atins;
- Determinarea celei mai eficiente modalități de realizare a acestora; și
- Stabilirea instrumentelor de evaluare valide și de încredere pentru a evalua realizarea.