Insolvențe și restructurări, în S1 2023

În primul semestru (S1) din 2023, mediul antreprenorial a fost mai orientat către noile mecanisme de restructurare, astfel că numărul companiilor care au apelat la concordat preventiv a crescut, iar al celor intrate în insolvență a rămas relativ constant.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Potrivit CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, care a analizat evoluția acestora pe piață, a constatat că 30 de companii au apelat la concordat preventiv (dintre care opt sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro), comparativ cu 12 astfel de cereri, în întregul an 2022.

Totodată, 3.290 de companii au intrat în insolvență, în scădere cu 6,2%, dar numărul companiilor de impact care au apelat la protecția procedurii de insolvență a crescut ușor, la 35.

Paul Dieter Cîrlănaru

„În ultimele șase luni, am simțit presiune asupra companiilor care trebuie să facă față unui cost de finanțare mai mare sau incapacității de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obișnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset. Având în vedere natura confidențială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, așadar putem estima că numărul companiilor care apelează la soluțiile restructurării este mai mare”, declară Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

Companii în insolvență

Raportat la numărul total al insolvențelor înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2023, anume 3.290, companiile de impact, cu active imobilizate de peste 1 milion de euro, reprezintă 1,06%.

Cele mai afectate domenii sunt: construcțiile (449 companii în insolvență), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) și comerțul (177 companii). Pe de altă parte, aceste domenii înregistrează și cele mai multe companii din economie.

În București, 695 de companii au apelat la procedura insolvenței, dintre care 17 companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro. La nivel de județe, distribuția insolvențelor din primul semestru al anului 2023 aduce Bihorul pe prima poziție, cu 241 de companii și 7,33% din totalul insolvențelor înregistrate. Urmează Cluj, cu 174 de companii și o pondere de 5,29% din total, și Constanța, cu 165 de companii, ceea ce reprezintă 5,02% din numărul insolvențelor înregistrate, la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.