Investiții publice și private, de 9 miliarde de euro, la Constanța

Investiții publice și private, de 9 miliarde de euro, transformă Constanța într-un pol de dezvoltare regională, pe termen mediu și lung, cu multiple oportunități pentru domeniul imobiliar, arată o analiză a Romania Property Club, pe baza concluziilor din cadrul Constanta Real Estate Roundtable, eveniment desfășurat în 21 iunie. 

Portul Constanța are în derulare investiții de 1 miliard de euro, cu scopul de a deveni un centru-lider de distribuție la nivel regional, prin oferirea celei mai scurte alternative de transport către centrul Europei. Sunt lucrări de infrastructură, căi de acces și utilități, în vederea dezvoltării de terminale specializate în portul Constanța Sud: Molurile IIIS (45 ha platformă de operare, 11 ha zonă logistică, 7 dane) și IVS (110 ha platformă operare, 25 ha zonă logistică, 10 dane).

Proiectul de 1 miliard de euro pentru o nouă autostradă care va conecta Constanța de Olimp a intrat în linie dreaptă.

CNAIR a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Alternativei Techirghiol, de 30,59 km, autostrada care va conecta Constanța de Olimp. Noua șosea va începe de la Nodul Cumpana (A2-A4), va continua cu un nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră (zona Agigea), va avea alte 3 noduri (Agigea-Eforie Nord, Techirghiol & 23 August) și va ajunge în apropierea sensului giratoriu existent la Olimp. Durata contractului include 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor, cu data estimată de start, în 2025.

Proiectul de infrastructură aduce noi oportunități pentru sectorul hotelier și rezidențial în zona de sud a litoralului românesc. 

Interesele economice și de apărare ale Europei sunt interconectate. Întărirea Constanței ca furnizor de securitate pentru întreaga regiune a Mării Negre continuă prin noi investiții remarcabile, de 2,5 miliarde de euro, într-un mini-oraș din apropierea bazei militare Mihail Kogălniceanu. Odată complet operațional, noul proiect va putea găzdui până la 10.000 de soldați, plus membrii familiei acestora, aproximativ 5.000 până la 7.000 de persoane. 

Peste 1.000 de camere de hotel afiliate unor branduri internaționale sunt în dezvoltare în zona Constanța-Mamaia, cu date de deschidere între 2024 și 2028, conform companiei de consultanță în turism Est Hospitality. Intrarea unor branduri precum Crowne Plaza sau Radisson BLU pe piața locală din Constanța reprezintă un vot de încredere acordat litoralului românesc. 

Pipeline Hoteluri Constanța Clasificare Nr. camere Operator Data estimativă inaugurare
Crowne Plaza Mamaia 4* 100 Intercontinental HG 2024
Radisson BLU Mamaia 5* 330 Radisson HG 2027
Mamaia Hotel 5* 200 International 2028
Constanta Hotel  4* 75 International 2025
Constanta Hotel 3*/4* 300 International 2027/2028
TOTAL    1.005    

sursă: Est Hospitality pentru RPC 

După Iași, Timisoara și Cluj-Napoca, investitorul Iulius lucrează la o dezvoltare complexă în Constanța, pregătind un ansamblu major de regenerare urbană, o investiție de 800 de milioane de euro. Proiectul se bazează pe un parteneriat între investitor și Oil Terminal pe un teren de 38 ha situat central, aproape de port și gară. Demersul de investiție începe prin ecologizarea zonei; terenul a găzduit în trecut spații de depozitare a produselor petroliere și a rămas neutilizat în ultimii 10 ani. Proiectul va integra grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității. 

Neptun Deep, joint-venture-ul de 4 miliarde de euro dintre OMV Petrom și Romgaz, va transforma România în cel mai mare producător de gaze din Europa a primit recent avizul de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Constanța. OMV Petrom se așteaptă să înceapă forajul, în 2025, iar estimarea pentru primele livrări de gaze este pentru 2027. Cantitatea care se estimează că va fi extrasă se ridică la 100 de miliarde mc de gaze (consumul României pe circa 9 ani). Constanța este unul dintre cele mai impresionante huburi de energie din Europa. România este prima ţară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore și poate produce până la 76 GW per an în acest regim. 

După o perioadă dificilă pentru segmentul rezidențial din Constanța (războiul din Ucraina, inflația, explozia costurilor de construcție și a ratelor bancare), cererea este în revenire. Conform datelor imobiliare.ro. cererea pentru apartamente noi din Constanța, în perioada ianuarie-mai 2024, a înregistrat o creștere de 16% față de perioada similară a anului trecut. Oferta are un plus de 17%, în timp ce prețul mediu pentru noile unități locative a ajuns la 1.718 euro/mp util + TVA. 

Constanța se bucură de una dintre cele mai mari densități de spații comerciale din România (800 mp/mia de locuitori), datorită atractivității și traficului crescut în lunile de vară. Chiriile prime solicitate sunt de 60 de euro/mp pentru centrele comerciale, 8-14 euro/mp pentru parcuri de retail și 35 de euro/mp pentru spații stradale. Având în vedere dezvoltarea rezidențială accelerată din ultimii ani, ne așteptăm să vedem noi dezvoltări de proximitate în viitorul apropiat, pentru a răspunde nevoilor comunităților nou formate.

Piața de logistică din Constanța este încă în așteptarea unei cereri solide pentru a crește cu perspectivele economice pe care județul le promite. Aderarea la Spațiul Schengen, scăderea costurilor de asigurare pentru navele navale care tranzitează Marea Neagră, diversificarea rutelor comerciale globale precum și finalizarea unor proiecte majore de infrastructură ar trebui să stimuleze dezvoltarea sectorului logistic în Constanța. Dezvoltatorii prezenți pe piața locală sunt Globalworth, WDP și Olypian Parks. Chiria prime este de 4,3 euro/mp. 

Extensia la nivel național a Bucharest Real Estate Club (BREC), Romania Property Club (RPC) a fost înființată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă și inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale țării: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. Punem accent pe dezvoltări durabile, ecologice, care adaugă un plus de valoare orașelor. O inițiativă a unor lideri regionali, Romania Property Club conectează dezvoltatorii și industria imobiliară locală cu fondurile internaționale prezente în București și pe piețele internaționale, cu scopul de a stimula potențialul economic al orașelor regionale din România. Companiile membre BREC & RPC au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.