Peste 25% dintre joburile de astăzi vor fi realizate, în mare parte, de către roboți, până în 2025, iar procentul va ajunge aproape de 55%, până în 2035.
Joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” vor dispărea sau se vor modifica fundamental în următorii 5 ani în România, relevă o analiză realizată de compania de soluții de resurse umane K2S – Key 2 Success.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Unele dintre cele mai căutate roluri în viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizației), „Digital Resource Conductor” (Coordonator al Resurselor Digitale), „Director of Storytelling” (Director Comunicare Modernă”), „Human AI Ambassador” (Promotor al Programelor de Inteligență Artificială la nivelul organizației), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experiența angajaților/partenerilor), iar la niveluri ierahice diferite de „specialist A.I.” (inteligență artificială), „analist Big Data”, „specialist în Digital Transformation”, sau „specialist în Inovație” și „E-Commerce”.
În același timp, joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” și orice alt job ce poate fi relativ ușor înlocuit de inteligența artificială/procese robotizate (AI/RPA) vor fi din ce în ce mai puține în următorii 4-5 ani.
Majoritatea companiilor, atât cele multinaționale cât și cele antreprenoriale românești tranzitează în acest moment procese complexe de transformare, astfel încât nevoia de manageri și specialiști în special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovatie va determina o competiție acerbă pe piața muncii, indica aceeași analiză.
Potrivit ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, rata șomajului în România, înregistrată la finele lunii august 2021 (analiză raportată la companiile de Executive Search înregistrate în București; nu au fost incluși jucătorii din online – portaluri de recrutare – și jucătorii care oferă servicii de recrutare în masă) a atins un minim istoric (2,93%), adică o rată mai mică decât în luna anterioară cu 0,003 puncte procentuale și cu 0,37 pp sub cea consemnată în luna similară din 2020. Competiția, în acest moment, pe piața muncii se duce nu doar la nivelul forței de muncă formate din lucrători în diverse industrii, cât și la nivelurile de specialiști și manageri pe diverse paliere de management, conform specialiștilor K2S.
Domeniile cele mai active în piață, care vor face cel mai rapid tranziția la noile profiluri și vor căuta să accelereze performanța business-ului prin adăugarea în organigramă a noilor tipuri de roluri sunt sectoarele de tehnologie, retail, agribusiness, energie, servicii financiare, industria medicală etc.
În aceste condiții, și piața locală a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selecție va trece printr-o profundă transformare, determinată de dinamica companiilor din economie. În ultimii 2 ani, potrivit estimărilor K2S, această piață a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane EUR*. Dintr-un total de aproximativ 47 de jucători în anii anteriori, în acest moment pe piață sunt aprox. 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au dispărut de pe piață, o parte au fost preluate, însă cea mai mare parte au fost radiate /au intrat în insolvență în ultimii 2 ani.
5 mari tendințe din piață, la nivelul trimestrului 4 din 2021:
- Tehnologia, digitalizarea și inteligența artificială (A.I.). Odată cu pandemia de Covid – 19, companiile s-au adaptat pentru a face față noilor tendințe, iar tehnologia a devenit un instrument foarte important în recrutare. De exemplu: profilarea candidaților în funcție de profilele psihologice, selecția candidaților utilizând roboți, etc.
- Rolul strategic al departamentului de HR. Daca înainte, prioritățile acestui departament erau legate de dezvoltarea capabilităților, dezvoltare organizațională și eficiență sau optimizarea resurselor, acum au devenit prioritare componente precum wellbeing-ul angajaților, mindset și profil leadership adaptat, diversitatea și includerea, impactul social, managementul diverselor generații sau analiza forței de muncă (people analytics).
- Wellbeing. Experiența angajaților (modul în care se simt) la locul de muncă a devenit un element – cheie în atragerea și retenția oamenilor foarte buni, în contextul unui ritm de viață accelerat, în care sănătatea fizică și mintală a urcat ca prioritate, cât și al competiției pe forța de muncă din piață și al impactului tehnologiei. Elementul de wellbeing la job este strâns legat de siguranța psihologică și de un mediu de lucru care să încurajeze colaborarea, co-crearea de valoare reală, etc.
- „Staff On Demand” (freelanceri și colaboratori pe proiect, vs. angajați permanenți). Pandemia și posibilitatea lucrului de la distanță au accelerat această tendință începută de organizațiile – unicorni, în care atât angajatorii cât și cei care erau anterior angajați preferă din ce în ce mai mult această formă de colaborare, pentru anumite roluri. Aceasta aduce atât beneficii financiare cât și beneficii legate de libertatea de a lucra pe mai multe proiecte diferite odată, de a petrece timp cu familia, etc. Companiile specializate de recrutare vor începe de asemenea să ofere acest tip de alternativă la forța de muncă clasică, arata specialiștii K2S.
- Focus pe componenta ESG (Environmental, Social & Governance). Tendințele și preocupările generale privind sustenabilitatea, cât și țintele internaționale de responsabilitate accelerează preocuparea companiilor pentru componentele care țin de mediu și responsabilitate socială. Astfel, multe companii au implementat deja și în organigramele din România roluri precum Director sau Specialist ESG. Această tendință va continua, în toate domeniile de activitate, arată analiza.
Înființată în anul 2009, K2S – Key 2 Success este singura companie de solutii de resurse umane care oferă integrat tot spectrul de servicii strategice adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare și retenție pentru nivelurile de senior și middle management sau roluri operaționale și de specialiști, dezvoltare și transformare organizațională, consultanță privind cultura organizațională sau outplacement și, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching.