Lansare reușită a rachetei cu experimente științifice

Lansare reușită a rachetei cu experimente științifice: misiunea spațială din nordul Suediei decurge conform planului, transmite Gebrüder Weiss, care, în calitate de partener logistic oficial al Swedish Space Corporation (SSC), a transportat materialul experimental la Cercul Polar.

În ziua de 23 noiembrie 2022, la 9:25 racheta având la bord materialele pentru experimentele științifice a decolat de la baza Esrange, din nordul Suediei. (Sursa: Gebrüder Weiss/Florian Lorenz)

Precizările transmise ZIUA CARGO:

În ziua de 23 noiembrie, la ora 9:25 a avut loc lansarea rachetei de la baza din Esrange, vehiculul suborbital călătorind în spațiu cu o viteză de peste 6.500 de kilometri pe oră. Grație traiectoriei parabolice, materialele experimentale au plutit în stare de imponderabilitate la o altitudine de 260 de kilometri timp de șase minute înainte de a reveni pe pământ atașate de o parașută. Sarcina utilă experimentală a aterizat într-o zonă nelocuită la nord de Esrange.

O echipă a Swedish Space Corporation a transportat materialele înapoi la bază la bordul unui elicopter. Acum sunt analizate de oamenii de știință. 

Jupp Philipp – proprietarul FORTIS, Stefan Krämer – Managerul de program al misiunii, și Frank Haas – Directorul de comunicare al Gebrüder Weiss, în fața rachetei. (Sursa: Gebrüder Weiss/Florian Lorenz)

Acum, că totul s-a încheiat cu bine, managerul de program al misiunii, Stefan Krämer, răsuflă ușurat: „Am lucrat timp de peste doi ani la lansarea acestei rachete. Eram prinși cu toții într-o stare de activitate febrilă. În final, toți partenerii au contribuit la succesul misiunii. Adresăm mulțumirile noastre și companiei Gebrüder Weiss pentru sprijinul logistic”. 

Compania este partener al SSC și a transportat echipamentul de cercetare. Frank Haas, director de comunicare la Gebrüder Weiss, a fost de față la lansare: „Susținem în permanență proiecte selecționate care trasează viitorul mobilității. Diferitele teste efectuate la bordul rachetei conferă acestei misiuni o importanță științifică deosebită”.

Douăsprezece teste de cercetare din domeniile biomedicinei, fizicii, astronomiei și biologiei au fost transportate în spațiu la bordul rachetei. Printre ele se numără și experimentul NeuroBeta al Facultății de Medicină a Universității din Uppsala, care își propune să vindece diabetul de tip 1. Celule stem pancreatice au fost transportate în spațiu, pentru a putea fi studiate ele și activarea lor în condiții de imponderabilitate. 

„Partea cea mai delicată în acest experiment a fost recuperarea, deoarece eșantioanele trebuiau să ajungă înapoi în laboratorul din Esrange în două ore”, spune Alf Vaernéus, inginerul responsabil de proiect. „Ne bucurăm că totul a funcționat perfect”. 

La bord s-au aflat și 13 ceasuri ale producătorului elvețian de orologerie FORTIS, pentru a li se studia comportamentul în spațiu. Jupp Philipp, proprietarul FORTIS: „Vrem să construim ceasuri care să fie în mod demonstrabil capabile să funcționeze în spațiu. Mai trebuie să evaluăm rezultatele detaliate ale acestui test de stres, dar putem spune deja că toate ceasurile au revenit pe Pământ intacte și fără ca precizia să le fi fost afectată”.

Mai cu seamă, compania își propune să dezvolte primul ceas care să poată fi purtat și de astronauții de pe Marte. Ca și Gebrüder Weiss, Fortis este partener de cooperare al Forumului Spațial Austriac. Ambele companii au susținut misiunea analogică de simulare a explorării lui Marte desfășurată în Israel în anul 2021.  

Despre misiunea spațială: 

Între 14 și 23 noiembrie, Swedish Space Corporation a desfășurat în nordul Suediei cea de-a 15-a sa misiune spațială. Cu „SubOrbital Express”, douăsprezece experimente științifice au fost lansate în spațiu cu o rachetă pentru a investiga comportamentul lor în condiții de imponderabilitate. Experimentele au fost înaintate de echipe de cercetare din Costa Rica, Brazilia, Portugalia, Italia, Belgia, Elveția, Germania, Liechtenstein și Suedia. Scopul acestei misiuni este acela de a obține informații pentru cercetare și munca astronauților în spațiu. Pregătirile pentru această misiune au durat doi ani. 

Despre Gebrüder Weiss în România

Prezentă în România încă din anul 1994, Gebrüder Weiss se bazează pe o infrastructură națională de hub-uri logistice situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Compania oferă soluții logistice inteligente pentru clienții săi și asigură servicii flexibile de distribuție prin transport rutier, feroviar, aerian și maritim. 

Din 2018, compania a lansat în România şi un serviciu de livrări la domiciliu, axat pe comenzile de marfă tip cargo Home Delivery, iar în 2020 a deschis un hub logistic dedicat acestui serviciu, de unde sunt gestionate operațiunile de cross-docking, terminalul deservind întreaga țară.

O data cu lansarea myGW în România, în 2021, și integrarea ETA (en. Estimated Time of Arrival) în portal, clienții companiei au acces la toate informațiile relevante dintr-un singur cont, oricând și de oriunde (status, documente relevante, stocuri, comenzi). 

La un an de la lansarea portalului myGW în România, 400 de utilizatori au gestionat prin intermediul portalului 415.000 de transporturi și au plasat 30.000 de comenzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.