Legea nr. 283 privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.139, în 14 noiembrie, la o zi după promulgarea ei de către președintele Klaus Iohannis.
Astfel, articolul 160 din codul Muncii a fost modificat și prevede acum că salariul va cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
Articolul 164 are acum următorul cuprins:
„Art. 164. — (1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la numărul mediu lunar de ore, potrivit programului legal de muncă aprobat.
(2) Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește și se actualizează potrivit dispozițiilor alin. (1), pe baza procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
(3) Procedura prevăzută la alin. (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
(4) Procedura prevăzută la alin. (2) stabilește evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut, și cuprinde următoarele:
a) modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;
b) criteriile de stabilire și actualizare ale salariului minim brut pe țară garantat în plată, care să includă cel puțin următoarele elemente:
(i) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
(ii) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(iii) rata de creștere a salariilor;
(iv) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung;
c) indicatorii statistici naționali comunicați de Institutul Național de Statistică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aferenți criteriilor prevăzute la lit. b) și d);
d) setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare a impactului asupra mediului economic și social;
e) modul de realizare a analizelor-suport și de monitorizare
a evoluției salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ, între 47%-52%, al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată încâștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare. (…)
(8) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.”
Pedeapsă cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală
„Art. 264. — (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului de bază minim brut prevăzut la art. 160 alin. (3).”
Ministerul raportează Comisiei Europene, la 2 ani, numărul total de lucrători
Noua lege mai prevede că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale raportează până la data de 1 octombrie 2025 și, ulterior, o dată la 2 ani către Comisia Europeană, date statistice și informații”, iar „în aplicarea acestei prevederi, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția ministerului, până la data de 1 martie a anului de raportare, distribuția națională a salariilor, numărul total de lucrători din economia națională și numărul total de lucrători pe fiecare sector de negociere colectivă, numărul de întreprinderi cu peste 10 lucrători în plan național și la nivelul fiecărui sector de negociere colectivă”.