Locuinte ANL pentru inca 69 de familii din Sectorul 2

6

Primarul Neculai Ontanu, impreuna cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, au inaugurat, marti, un nou lot de 69 de locuinte, dupa cel repartizat in decembrie, in ansamblul construit pe Str. Maior Vasile Bacila, langa Podul Colentina, in cadrul programului ANL derulat de administratia locala in parteneriat cu MDRT.

Cei doi oficiali au inmanat personal cheile celor 69 de apartamente unui numar de 49 de familii evacuate din case nationalizate din Sectorul 2 si restul unor 20 de tineri cu varsta pana la 35 de ani care lucreaza in aceasta zona a Bucurestiului. Blocul este compus din doua tronsoane cu trei etaje si patru nivele si beneficiaza de peste 50 de locuri de parcare in apropiere. Primaria sectorului 2 se angajeaza sa mai amenajeze, imediat ce timpul permite, alte locuri de parcare ce vor fi oferite spre inchiriere beneficiarilor de apartamente.

Sectorul 2 este singurul din Capitala care a constituit, in mod special, un fond de locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate. La Primarie mai sunt depuse 1.367 de cereri pentru atribuirea de locuinte in baza Legii 114/96 si 994 de cereri prin programul ANL. In acest an va incepe construirea altor 3.500 de apartamente sociale, in orasul Pantelimon, pe Str. Fabrica de Glucoza si pe Str. Aurului nr.10.

Noile apartamente vor fi date spre inchiriere beneficiarilor, urmand ca apoi ele sa fie puse spre vanzare. Chiriile pentru locuintele din Str. Maior Vasile Bacila 32-34 sunt de aproximativ 70 de lei pe luna pentru garsoniera si circa 100 de lei pe luna pentru un apartament cu doua camere. Criteriile de acordare a locuintelor au fost aprobate in cadrul Consiliului local Sector 2, potrivit legii.

Chiriasii nu pot cumpara locuintele ANL pana cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu va trece terenurile aferente blocurilor din domeniul public in cel privat al statului. \”Ca sa poata fi cumparate locuintele ANL, terenul trebuie trecut din domeniul public al statului catre domeniul privat, si aceasta se face printr-o hotarare a Consiliului Municipiului Bucuresti. Din pacate, desi s-au facut destule solicitari de catre primariile de sector, nu exista o asemenea hotarare”, a afirmat Ontanu.

Mai bine chirias decat proprietar

Edilul sustine ca “nu prea exista cereri” din partea chiriasilor pentru cumpararea locuintelor ANL. “In Sectorul 2 sunt vreo 10 cereri de cumparare. Preturile nu sunt mari, daca ne uitam pe piata. Practic, in absenta acestei hotarari, locuintele ANL nu se pot vinde nicaieri in Bucuresti, chiar daca oamenii ar vrea sa le cumpere”, a mai spus Ontanu.

La randul sau, Elena Udrea a afirmat ca anul trecut s-au vandut doar circa 40 de locuinte ANL, dintr-un total de 5.000 de cereri, intrucat procedurile dureaza mult si autoritatile locale prefera sa incaseze banii din chirii decat sa vanda aceste locuinte. Ea a precizat, insa, ca va sprijini construirea de locuinte ANL in localitatile unde administratia publica locala se implica in vanzarea acestor locuinte. \”Anul trecut, nici primariile nu au fost foarte dornice sa renunte la chiriile pe care le incaseaza din locuintele ANL, de aceea vom sprijini construirea de locuinte ANL cu prioritate in localitatile unde administratia publica locala vinde locuintele pe care deja le are. Mare parte din bani se intorc astfel tot acolo de unde au plecat, daca, desigur, mai sunt solicitari in localitatea respectiva\”, a explicat Udrea.

100.000 de cereri la nivel national

La nivel national, circa 100.000 de tineri care se incadreaza in prevederile legale au depus cereri pentru a primi o locuinta in regim ANL. “Actualii chiriasi pot apela la creditul Prima Casa. Daca este dificila relatia cu bancile, noi suntem gata sa intermediem acest dialog intre posibilii cumparatori si banci pentru a se gasi cadrul necesar ca finantarea sa se faca in conditii acceptabile pentru ambele parti”, a spus Udrea.

Ministrul Dezvoltarii a anuntat ca anul acesta se va reusi implementarea unui proiect pilot de construire a locuintelor de tip ANL cu fonduri private. “Avem un proiect avansat de finantare a unui ansamblu de locuinte ANL prin fonduri private si speram ca foarte curand sa putem promova primul astfel de proiect. Am creat si cadrul legal necesar. Inceputul este mai greu, apoi toata lumea se va obisnui si lucrurile vor merge mai repede”, a precizat Elena Udrea.

Magda SEVERIN

6 COMENTARII

    • Adresaţi-vă Primăriei pentru a afla exact condiţiile. Vă asigur că veţi primi un răspuns prompt şi lămuriri de la numeroasele ghişee de relaţii cu publicul, situate la parterul sediului central al instituţiei, la Obor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.