MAE: Lista actualizată a țărilor cu restricții pentru români

Mai multe state din Europa au interzis accesul românilor sau au impus restricții pe teritoriul lor, pe fondul pandemiei de coronavirus. Polonia este cea mai recentă țară care a suspendat temporar zborurile către și dinspre România.

Iată cele 25 de țări care au instituit interdicții, potrivit informațiilor centralizate de Ministerul Afacerilor Externe:

  • Polonia

Din data de 2 septembrie, Polonis a introdus România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că zborurile au fost suspendate până la data de 15 septembrie, când situația epidemiologică va fi reevaluată. Zborurile tip charter planificate anterior intrării în vigoare a noilor măsuri vor fi permise în continuare. 

Conform informațiilor comunicate de către autoritățile poloneze, vor mai fi permise și zborurile organizate la cererea sau cu acordul Guvernului polonez, zborurile umanitare, medicale și cele de căutare și salvare, zborurile militare poloneze şi străine.

  • Belgia

Începând cu data de 26 august, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Belgia din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu coronavirus. Testul se efectuaează după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat.

Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la testare și autoizolare primite prin e-mail/sms, în urma completării formularului de călătorie. Excepție fac persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Belgia sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Belgiei, înainte de a se întoarce.

  • Germania

Din data de 20 august, Germania a introdus pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat județul Vâlcea, iar județele Ialomița, Mehedinți și Timiș au fost retrase din această categorie.

Astfel, la momentul redactării acestui material, alături de municipiul București, alte 15 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Persoanele care vin din aceste județe trebuie să prezinte un test negativ COVID-19,  efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania sau, alternativ, să se supună testării, gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul acestei țări.

În cazul neprezentării testului de coronavirus, autoritățile germane pot refuza intrarea sau pot dispune măsura autoizolării la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc. Măsura autoizolării la domiciul nu se va aplica celor care prezintă un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania. În schimb, dacă testul este efectuat chiar la momentul sosirii în Germania, autoizolarea se face până la primirea rezultatului testului.

  • Elveția

Începând cu data de 8 august, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație, pentru o perioadă de zece zile. Potrivit reglementărilor în vigoare, autoizolarea nu poate fi întreruptă de un test negativ al infecției cu coronavirus.

  • Cehia

Din data de 3 august, Cehia a introdus România pe lista cu risc înalt de infectare (lista roșie). Românii care călătoresc în Cehia pot intra pe teritoriul țării fără a justifica scopul călătoriei, dar, imediat după intrare, trebuie să-și anunțe sosirea la Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință). Apoi, trebuie să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19. 

  • Austria

Începând cu data de 1 august, autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria. Astfel, companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind programul zborurilor.

Accesul în Austria este permis dacă persoanele respective dețin un test molecular negativ pentru coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de zece zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Austria. Costurile trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă testul pentru coronavirus efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor zece zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul țării. Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.

  • Cipru

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).

România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

  • Grecia

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă.

  • Italia

Începând cu data de 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.

În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze apariția unor eventuale simptome de COVID-19.

  • Bosnia și Herțegovina

Începând cu data de 16 iulie, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Astfel, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

  • Danemarca

De la începutul lunii august, Danemarca a inclus România pe lista “țărilor închise”, alături de Bulgaria, Luxemburg și Spania. Prin urmare, cetățenii care vin din România pot continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, precum muncă, studii etc. Lista acestor motive se regăsește aici

Cetățenii din România care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei pot veni fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Apoi, cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Totodată, de la 1 august, nu se mai permite intrarea cetățenilor români în Danemarca în scop turistic.

  • Estonia

Cetățenii provenind din state UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile. Prin urmare, în perioada 31 august – 6 septembrie 2020, cetățenii români care vin în Estonia sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, deoarece rata de infectare de la noi din țară depășește pragul stabilit de 16/100.000.

  • Federația Rusă

Începând cu data de 1 august, Rusia a început să redeschidă frontierele aeriene, dar pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor. 

  • Finlanda

Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, s-a dispus extinderea parțială a controlului la frontierele interne și restricționarea traficului de frontierele externe a Republicii Finlanda până la 8 septembrie 2020. În acest sens, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și România.

  • Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Autoritățile irlandeze au anunțat că persoanele care călătoresc din următoarele destinații europene: Estonia, Finlanda, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Slovacia și Ungaria sunt exceptate de la măsura autoizolării.

  • Islanda

Se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară.

Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).

Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR).

  • Letonia

Deși a ieșit din starea de urgență, Letonia menține o serie de restricții, inclusiv pentru români. Astfel, cel puțin până la data de 13 august, românii au obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia.

De asemenea, toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 16 la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de autoizolare.

  • Lituania

Guvernul de la Vilnius a decis că cetățenii și rezidenții permanenți ai României care sosesc în Letonia în perioada 29 august – 4 septembrie 2020 trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor care depășesc 16 cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori este obligatorie autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Lituania.

  • Muntenegru

Potrivit celor mai recente informații oficiale, Muntenegru a inclus România pe lista roșie, așa că se impune măsura autoizolării pentru românii care intră sau urmează să stea în Muntenegru. Totuși, este permis tranzitul pentru persoanele din state cu rata de cazuri active de peste 25 la 100.000 de locuitori, fără posibilitatea opririi în Muntenegru.

Prin urmare, se recomandă ferm cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

  • Norvegia

Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare în carantină/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).

Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

  • Regatul Țărilor de Jos

Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Autoritățile recomandă turiștilor europeni efectuarea vacanțelor în special în afara sezonului, evitarea locurilor aglomerate și deplasarea pe cât posibil cu mașina personală, bicicleta sau pedestru.

  • Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Conform autorităților britanice, începând cu data de 10 iulie, persoanele care călătoresc din următoarele state: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam sunt exceptate de la măsura autoizolării.

De asemenea, persoanele care călătoresc în Anglia din Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări sunt exceptate de la măsura autoizolării.

  • Republica Moldova

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie), cu următoarele excepții:

  • membri de familie ai cetățenilor RM;
  • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  • membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
  • persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor justificative);
  • lucrătorii transfrontalieri;
  • conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.
  • Slovacia

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

  • Ungaria

Începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

  • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească;
  • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale;
  • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale;
  • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor;
  • se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri;
  • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
  • pentru îngrijirea rudelor;
  • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
  • pentru alte motive legitime.

MAE mai precizează că autoritățile ungare permit accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii  statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora.

  • Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/51880#null), care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
  • De asemenea, puteți accesa și site-ul RE-open EU (https://reopen.europa.eu/ro/), care are și o variantă în limba română. Acesta cuprinde informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.
  • Precizăm că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, este într-o permanentă legătură cu autoritățile responsabile de domeniul turismului din Europa și nu numai, în vederea monitorizării situației.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.