Mercedes-Benz Vans: Sprinter Innovation Campus. Standardul segmentului, la a treia generație

Noul Sprinter face saltul de la vehicul la soluție de sistem integratăDiversele inovații ale modelului Sprinter generează valoare de-a lungul întregului lanț de operațiuni la nivelul autovehiculelor de flote. Asistența specializată asigură baza pentru o viitoare extindere a gamei de utilizări.

Standardul segmentului, la a treia generație

Ce se evidențiază la prima vedere și declarațiile maganementului

    • Soluție de sistem integrată bazată pe o abordare holistică: Mercedes-Benz Vans trece printr-o transformare, de la producător auto la furnizor de soluții integrate de transport și mobilitate. Noul Sprinter reprezintă primul model produs în serie care încorporează filozofia adVANce, aplicând primele soluții ale acestei inițiative avangardiste.
  • Conectivitatea marchează un progres major în ceea ce privește eficiența: datorită hardware-ului de ultimă generație și serviciilor Mercedes PRO connect, noul Sprinter devine parte a Internet of Things. Simplificarea gestionării flotei și optimizarea comunicării dintre administratorul flotei și șoferi sunt printre inovațiile Sprinter menite să ușureze și să eficientizeze activitățile cotidiene.
  • Adaptabil pentru toate tipurile de utilizări: noua generație a celui mai bine vândut autovehicul comercial de dimensiuni mari etalează un plus de versatilitate și adaptabilitate. Diferitele variante de caroserie, ampatamente, modularitatea căilor de încărcare și a capacității de depozitare, adaptabilitatea la interior și sistemele de infotainment sunt complet adaptabile în funcție de tipul de utilizare.
  • Utilizări specifice, în funcție de domeniu, cât și individuale: Mercedes-Benz Sprinter este ideal pentru o gamă largă de utilizări, atât comerciale, cât și individuale – indiferent că este vorba de activitatea aferenta unui sit de construcții sau de utilizarea ca autovehicul dedicat transportului premium, varietatea de soluții disponibile la nivelul echipării noului Sprinter asigură acomodarea oricărui tip de utilizare.
  • Electrificarea flotelor comerciale: Strategia holistică a Mercedes-Benz Vans include electrificarea sistematică a flotelor de companie. Mercedes-Benz eVito, devenit recent disponibil pentru comenzi, va demara procesul de electrificare anul viitor, fiind urmat de eSprinter pe parcursul anului 2019.
  • “Sprinter este vârful de lance al flotei noastre de autovehicule comerciale și definește viziunea noastră asupra unei soluții integrate de sistem. Asistența vastă specializată, gradul ridicat de adaptabilitate al autovehiculului și serviciile inovatoare tehnologice adaugă valoare și completează oferta noului Sprinter. Acesta este primul model al unei noi clase de autovehicule a Mercedes-Benz Vans și răspunde nevoii pieței în materie de hardware inteligent”, a declarat Volker Mornhinweg, Head of Mercedes-Benz-Vans.
  • “Integrarea în Internet of Things oferă o multitudine de posibilități noi în ceea ce privește măsurile de optimizare a proceselor și îmbunătățirea eficienței. Vom oferi servicii inițiale de conectivitate odată cu lansarea pe piață a noului Sprinter, urmând a continua extinderea și adaptarea portofoliului în funcție de cerințele și necesităților operaționale ale clienților noștri”, a declarat Dr. Ulf Zillig, Sprinter project manager, Mercedes-Benz-Vans.

Mercedes-Benz Vans: Sprinter Innovation Campus

Noul Sprinter face saltul de la vehicul la soluția de sistem integrată

  • Inițiativa adVANce: transformarea de la producător de autovehicule la furnizor de servicii integrate de transport și mobilitate
  • Simbol și prim exponent al noii viziuni: Sprinter este hardware-ul inteligent ideal pentru toate tipurile de utilizări și domenii de aplicabilitate
  • Diversitate la un nou nivel: individualizare totală, cu peste 1.000 de variante diferite de echipare
  • eSprinter: motorizarea electrică, element esențial la nivelul soluțiilor de sisteme integrate cu zero emisii

O prefață a viitorului Sprinter, Mercedes-Benz Vans a prezentat în cadrul Sprinter Innovation Campus în Stuttgart modul în care cel mai bine vândut autovehicul comercial ușor de mari dimensiuni poate ghida segmentul său de piață către o nouă era.

Inițiativa avangardistă adVANce, prezentată în 2016, are un rol important în această transformare. Noutățile, incluzând soluțiile de conectivitate, urmează a fi produse în serie pentru prima dată cu noul Sprinter, începând cu primăvara anului 2018.

Pentru a treia generație, fondatorul acestui segment, cel mai bine vândut și totodată cel mai inovator autovehicul comercial ușor din segment – Mercedes-Benz Sprinter – a fost reinventat. Opțiunile de conectivitate și adaptabilitate, trenurile de rulare electrice silențioase, soluțiile individuale de hardware pentru compartimentul de încărcare și aplicabilitatea la nivelul serviciilor de închiriere auto și carsharing transformă Sprinter în prima soluție de sistem integrată. Introducerea acestor inovații vine ca răspuns la cererile clienților și are obiectivul de a sprijini deopotrivă administratorii de flote și șoferii în activitatea lor cotidiană.

“Sprinter este vârful de lance al flotei noastre de autovehicule comerciale ușoare și definește viziunea noastră asupra unei soluții integrate de sistem. Asistența vastă specializată, gradul ridicat de adaptabilitate al autovehiculului și serviciile inovatoare tehnologice adaugă valoare și completează oferta noului Sprinter. Acesta este primul model al unei noi clase de autovehicule a Mercedes-Benz Vans și răspunde nevoii pieței în materie de hardware inteligent”, a declarat Volker Mornhinweg, Head of Mercedes-Benz-Vans.

De la lansarea pe piață în 1995, Mercedes-Benz Sprinter a redefinit segmentul autovehiculelor comerciale ușoare de mari dimensiuni. În plus, cu vânzări totale de peste 3,3 milioane de unități de la debut, Sprinter este unul dintre cele mai bine vândute autovehicule comerciale la nivel global și liderul de vânzări la nivel global al diviziei Mercedes-Benz Vans.

Dezvoltări: concentrarea inovațiilor pe cinci axe

Inițiativa adVANce reprezintă viziunea de transformare a Mercedes-Benz din producător de vehicule la furnizor de servicii integrate de transport și mobilitate. Dezvoltarea aferente la nivel produse și servicii este conturată pe cinci direcții: digital@vans adresează în principal aspectele de conectivitate și rețea digitală a vehiculelor.

solutions@vans se concentrează pe dezvoltarea de soluții hardware pentru crește eficiența clienților în activitatea lor zilnică.

Domeniul rental@vans se axează pe modele inovatoare de închiriere, în timp ce sharing@vans combină noile concepte în domeniul transportului public de călători. eDrive@vans integrează o abordare holistică asupra mobilității electrice.     

Prefața noilor caracteristici ale Sprinter

A treia generație a Mercedes-Benz Sprinter, care va fi prezentată în februarie 2018, reprezintă punctul de referință în materie de inovație pentru întreaga clasă de autovehicule, mai ales datorită noilor servicii de conectivitate și networking. Hardware-ul de conectare la internet este pentru prima dată complet integrat în infrastructura autovechiculului. Astfel, noul Sprinter stabilește o condiție esențială în materie de servicii și soluții inovatoare existente la nivelul acestui segment.

“Integrarea în Internet of Things oferă o multitudine de posibilități noi în ceea ce privește măsurile de optimizare a proceselor și îmbunătățirea eficienței. Vom oferi servicii inițiale de conectivitate odată cu lansarea pe piață a noului Sprinter, urmând a continua extinderea și adaptarea portofoliului în funcție de cerințele și necesităților operaționale ale clienților noștri”, a declarat Dr. Ulf Zillig, Sprinter project manager, Mercedes-Benz-Vans.

Noul rol al flotelor pe piețe cu o concurență acerbă

Noile tendințe ale digitalizării și urbanizării prezintă provocări considerabile pentru companiile de transport și operatorii de flote. Piața pentru curierat, expediere și servicii de coletărie este caracterizată prin termene strânse de livrare, orare flexibile de livrare și presiuni mari în ceea ce privește costurile. Livrarea pe timp de noapte este esențială în comerțul online, de exemplu, în timp ce livrarea bunurilor în ziua comenzii, cum ar fi cazul în segmentul produselor alimentare, crește accelerat în preferințele clienților.

Pentru a supraviețui în acest mediu extrem de competitiv, flotele trebuie să devină integrate, mai mult decât oricând, în procesele operaționale corporative. Acest lucru creează, în consecință, o gamă largă de aplicații pentru vehicule inteligente, care trebuie să joace un rol și mai mare, contribuind la menținerea competitivității și succesului companiilor cu nevoi de servicii de transporturi.

Autovehicule comerciale ușoare de cea mai nouă generație se transformă din mijloace de transport în platforme pentru concepte logistice. Cu trăsături precum fiabilitatea și economia rămânând parte integrantă a viziunii Mercedes-Benz Vans, viitoarea generație de autovehicule trebuie să ofere tehnologii noi pentru cele mai variate utilizări. Soluțiile izolate fac loc unei soluții integrate de sistem bine concepută.

Progresele inovatoare asigură flexibilitate maximă și permit integrarea vehiculului în sistemele de control ale infrastructurii IT a companiilor. Astfel, este generată valoare de-a lungul întregului lanț operațional al flotelor. Autovehiculul devine parte a Internet of Things, Sprinter funcționând ca un sistem de soluții integrate.

Mercedes-Benz Vans: Sprinter Innovation Campus

Diferite domenii de inovare generează valoare de-a lungul întregului lanț operațional al flotelor

  • Mercedes PRO connect: soluție profesionistă de gestionare a flotelor mici și mijlocii
  • O multitudine de variante: soluțiile moderne de telematică și opțiunile inteligente de compartimentare și depozitare dau viață cabinei
  • Mobilitate electrică: eVito deja disponibil pentru comenzi, eSprinter urmează în 2019

Conectivitatea crescută, adaptabilitatea ridicată și acționarea electrică: în aceste trei axe de inovare, a treia generație Sprinter reprezintă mai mult decât evoluția unui segment consacrat de vehicule. Mai degrabă, acesta încorporează un concept complet nou și o nouă poziționare. Vehiculul devine parte a Internet of Things, deschide noi tipuri de aplicabilități pe fondul opțiunilor extinse de personalizare și adaptare și, de asemenea, relevă strategia vizată de Mercedes-Benz Vans în electrificarea flotelor comerciale.

Mercedes PRO connect: Control digital asupra flotei

Soluțiile telematice și de rețea au un rol esențial în optimizarea unei flote. Îmbunătățirile privind eficiența rezultă, de exemplu, de la opțiunile de control bine organizate și ușor de gestionat, care, la rândul lor, pot apărea din monitorizarea precisă a vehiculelor și din disponibilitatea tuturor datelor economice importante. Comunicarea permanentă între administratorul de flotă și șofer, alături de funcțiile intuitive de gestionare a timpului ușurează munca de zi cu zi. Facilități disponibile anterior exclusiv la nivelul întreprinderilor cu flote de mari dimensiuni, devine acum disponibil pentru flotele mijlocii și mici. În urma lansării comerciale a soluției “Mercedes PRO Adapter” în septembrie 2017, soluția complet integrată urmează să fie prezentă la bordul noului Sprinter.

Serviciile principale includ, printre altele, informații despre starea autovehiculului, logistica flotei, serviciile de comunicare la nivel de flotă, gestionarea termenelor de mentenanță, prevenirea accidentelor și un jurnal digital al autovehiculelor. Toate serviciile de rețea sunt înglobate de serviciul Mercedes PRO connect.

Serviciul web pentru clienții flotei, de la întreprinderile mici de comerț la conturile-cheie, conectează administratorul flotei cu toate vehiculele și toți șoferii din cadrul flotei prin instrumentul de gestionare a flotei. Aceasta permite gestionarea online a anumitor sarcini și informații despre autovehicul, precum locația, nivelul de combustibil sau intervalele de întreținere, date care trebuie obținute în timp real. Intuitiv și ușor de utilizat, sistemul de gestionare a vehiculelor oferă managerului flotei o perspectivă completă asupra flotei.

Rețelistica inteligentă și interpretarea datelor colectate permit noilor servicii să producă o valoare adăugată clientului. Unul dintre cele mai importante subiecte legate de viitor este conectarea în rețea a compartimentului de încărcare. Acest lucru permite administratorului de flotă să supravegheze în timp real, de exemplu, coletele transportate. Mercedes PRO connect distribuie datele colectate în vehicul cu administratorii de flote prin intermediul unei infrastructuri găzduite pe cloud.

Adaptabil până la cele mai fine detalii

Versatilitatea și adaptabilitatea vehiculelor reprezintă criterii cheie în îndeplinirea cerințelor clienților din varii industrii. Sprinter etalează o gamă mai vastă decât oricând la nivel de variante, opțiunile de personalizare extinzându-se nu doar asupra caroseriilor, versiunilor de șasiu sau al înălțimii mecanismului de încărcare.

Domeniul larg de personalizare se extinde de la versiunea de bază, pentru clienții sensibili la costuri, la varianta high-end cu materiale fine la interior. Compartimentul de depozitare exemplifică adaptabilitatea interiorului. Multitudinea de opțiuni, cum ar fi compartimentele închise sau cu blocare în acoperiș și carlingă, permit personalizarea adaptată în funcție de cerințele exacte ale clientului. Zona centrală a panoului de bord este definită de sisteme inteligente de infotainment. Noua generație de telematică care oferă funcționalități de vârf în materie de conectivitate, marchează vârful gamei. În același timp, Sprinter poate deveni și un vehicul conectat chiar și pentru utilizatori care nu doresc nicio formă de sistem de infotainment, favorizând spațiul suplimentar de depozitare.

“Modularitatea nu este doar un scop, ci este o necesitate absolută. Domeniul de aplicații acoperit de noul Sprinter este mai diversificat decât oricând în trecut. Cerințele clienților variază de la soluții pentru transport VIP la autovehiculele de șantier, care pot fi curățate, la nevoie, folosind echipamente de înaltă presiune,” a declarat Norbert Kunz, head of Sprinter product management.

Strategie clară: toate gama de modele commerciale urmează să fie electrificată

Strategia integrată a Mercedes-Benz Vans acoperă și trenurile de rulare electrice. Toată modelele comerciale produse în serie urmează să fie electrificate în următorii ani, începând cu eVito, model deja disponibil pentru comenzi ce urmează să iasă pe piață în a doua jumătate a anului 2018. Mercedes-Benz eVito va fi urmat de eSprinter în 2019.

Sistemele de soluții integrate personalizate nu evoluează doar pe baza unui vehicul electric. Operatorii individuali acordă atenție dimensiunii flotei, profilului de conducere al șoferilor sau cerințelor structurale pentru dezvoltarea unei infrastructuri dedicate de încărcare la sediul companiei.

De asemenea, nu sunt ignorate soluțiile de networking, respectiv cele de finanțare și mobilitate specifice autovehiculelor electrice. Astfel, sunt reduse costurile de operare de-a lungul întregului ciclu de viață al vehiculului, și conferă modelelor eSprinter și eVito competitivitate în contextul comercial sau industrial dat.

Electrificarea gamei de modele este însoțită de o schimbare de paradigmă în dezvoltare, atenția centrându-se pe un model de colaborare cu clienții. Partenerii strategici precum Hermes sunt integrați direct în procesul continuu de dezvoltare.

Furnizorul de servicii logistice Hermes și Mercedes-Benz Vans vor lansa o fază pilot în Hamburg și Stuttgart la începutul anului 2018. Dezvoltarea flotei electrice va fi extinsă ulterior pentru a acoperi conurbații suplimentare, preluând 1500 de autoutilitare electrice pentru operațiunile de livrare a coletelor. Cunoștințele dobândite în urma acestui proiect pilot vor fi aplicabile în parte altor industrii, facilitând transferul de cunoștințe și tehnologie, care va aduce beneficii tuturor clienților. Mercedes-Benz Vans: Sprinter Innovation Campus

Asistența  specializată asigură baza pentru o viitoare extindere a gamei de utilizări

  • Comerț și servicii: soluțiile de conectivitate simplifică munca de zi cu zi
  • Curierat și comerțul online al produselor alimentare: livrare inteligentă la domiciliu
  • Transportul pasagerilor: ideal pentru consolidarea transportului public de călători

Sectoarele și utilizările în care etalonul segmentului – Mercedes-Benz Sprinter – sunt atât de diverse pe cât sunt opțiunile de personalizare ale Sprinter. În cadrul Sprinter Innovation Campus, trei domenii de utilizare și provocările lor specifice au servit drept exemple reprezentative multor alte sectoare pentru care Sprinter oferă soluții integrate personalizate.

Comerț/servicii: Noi soluții dincolo de vehiculul însuși

Eficiența are o importanță tot mai mare în acest sector tradițional important. Companiile se confruntă cu un deficit din ce în ce mai grav de personal calificat pentru a face față în mod corespunzător comenzilor și creșterii numărului acestora. Instruirea eficientă a personalului și digitalizarea proceselor devin factori importanți pentru obținerea succesului operațional.

În ceea ce privește capacitatea de conectare în rețea, noul Sprinter face parte dintr-un sistem care unește datele de achiziție și asigură eficientizarea rutelor. Serviciul “Fleet Communication” le permite comercianților să fie informați în timp real despre schimbările de achiziții și să fie redirecționați în mod corespunzător. Adresele clienților pentru următoarea livrare sunt transmise direct în sistem, eliminând potențialele neînțelegeri în comunicarea dintre administratorul flotei sau dispecer și șofer.

Variantele ultra-moderne de rafturi asigură ordonarea ușoară a compartimentelor de depozitare. Șoferul și pasagerul din dreapta au la dispoziție o mulțime de spații de depozitare, care pot fi adaptate cerințelor lor cotidiene. Sisteme inteligente de telematică, care înregistrează starea traficului în timp real și adaptarea rutei, asigură reduceri substanțiale în materie de costuri și timp.

Numeroși tehnicieni de service și comercianți folosesc Sprinter ca atelier pe roți. In-Van Delivery & Return le asigură economisiri importante de timp, pe care îl pot utiliza pentru a prelua alte comenzi ale clienților și crește, astfel, rezultatul operațional. Piesele care nu mai sunt necesare sunt colectate din vehicul peste noapte de către un furnizor de servicii logistice fără a fi nevoie de cheile autovehiculului, iar piesele și instrumentele necesare pentru ziua următoare sunt plasate în vehicul.

Curierat și comerțul online al produselor alimentare: o piață dezvoltată, în  creștere continuă

Presiunea timpului, aglomerația magazinelor, grija găsirii unui loc de parcare și alți factori diverși pot suprima bucuria de a merge la cumpărături. Pentru a evita astfel de probleme, clienții se îndreaptă din ce în ce mai mult spre cumpărăturile online, ca o alternativă convenabilă la metoda tradițională.

Alte motive pentru creșterea cifrei de afaceri a comerțului electronic sunt ușurința la comparare a ofertelor și produselor, dar și prețurile și timpii de livrare tot mai scurți. Numărul de colete trimise la nivel mondial evidențiază evoluția extrem de dinamică a acestui sector: dacă numărul total de livrări de colete au totalizat aproximativ 44 de miliarde în 2014, această cifră a crescut cu aproape 48% în doi ani, ajungând la 65 de miliarde de colete în 2016 (sursa: Pitney Bowes 2017 – Parcel Shipping Index).

Această tendință este departe de a scădea – un studiu realizat de McKinsey indică creșteri anuale cu două cifre până în 2025. În timp ce aceste lucruri vor crește cifra de afaceri pentru curierat, expres și coletărie, se impune, de asemenea, îmbunătățirea eficienței la nivelul flotelor auto din domeniu.

Alimentele joacă de asemenea un rol important în viitor, în contextul în care volumul de produse alimentare comandate online este în continuă creștere în principalele piețe europene și americane. McKinsey se așteaptă la o rată de creștere anuală de circa 14,7% pentru comenzile alimentare online din Germania până în 2020 și prognozează o creștere corespunzătoare de 6,0% în Marea Britanie și 10,5% în Franța.

Manipularea unor astfel de mărfuri perisabile aduce, totuși, provocări majore pentru transportatori. Aranjamentul ideal al mărfurilor în compartimentul de încărcare este un aspect principal în acest caz, deoarece unele alimente necesită temperaturi diferite de depozitare față de altele. De asemenea, autovehiculul trebuie să fie însuși integrat cât mai eficient posibil în lanțul logistic. Având în vedere presiunile enorme la nivel de costuri, exploatarea și încărcarea mărfurilor pe scară largă automată va fi imperativă în viitor. În plus, viteza de livrare devine un factor-cheie pentru succesul afacerilor, mai ales având în vedere ferestrele din ce în ce mai mici pentru livrare, deoarece determină eficiența economică a companiei de livrare.

Ca soluție inteligentă de sisteme integrate, Sprinter oferă o bază ideală pentru indeplinirea eficientă a acestor provocări diverse legate de transport. Caracteristicile autovehiculului, precum pragul compartimentului pentru încărcături mici și o frână de parcare electrică, respectiv sistemele de asistență de ultimă generație, fac munca de zi cu zi în operațiunile de livrare a alimentelor mult mai ușoară și cresc totodată eficiența operațiunilor.

Într-o etapă ulterioară de dezvoltare, va fi posibil să se opereze la nivelul cabinelor frigorifice pe diferite zone climatice, în timp ce soluțiile inteligente de rețea vor oferi o mai mare transparență companiilor de livrare și clientului final. Prin intermediul acestor soluții se poate verifica, spre exemplu, dacă există un lanț rece neîntrerupt pe parcursul întregului transport.

În plus, un sistem sofisticat de compartimentare a spațiului de încărcare evită nevoia curierilor de a petrece mult timp în căutarea elementelor din compartimentul de încărcare, accelerând astfel procesul de livrare. Industria soluțiilor integrate cu eficiență sporită este printre cele mai importante domenii de dezvoltare în viitorul apropiat.

Transportul de călători: confortabil pentru pasageri, eficient pentru operatori

Segmentul de transport de călători implică grupuri diferite, fiecare cu propriile cerințe specifice. Operatorii se așteaptă la un autovehicul fiabil cu care pot realiza profituri în condițiile sensibile la nivel de costuri pentru transportul public și privat de călători. Pentru șofer, responsabilitatea este de a menține un loc de muncă atractiv, ce le va permite săși desfășoare eficient munca de zi cu zi și cu maximum de confort și eficiență.

Ca al treilea grup care alcătuiește segmentul, pasagerii doresc nu doar să fie transportați de la A la B, ci și să se bucure de o experiență de călătorie în condiții sporite de confort. Senzația de calitate de la interiorul cabinei, specifică autoturismelor Mercedes-Benz, cât și compartimentul de depozitare, care nu are paralel în segmentul său de piață, noul Sprinter îndeplinește cerințele și nevoile diverse ale operatorilor de flote, cât și ale șoferilor și ale pasagerilor.

Serviciile de conectivitate vor crea noi posibilități în viitor – prin intermediul serviciului Via on-demand de partajare a drumurilor. Societatea mixtă înființată de Daimler și Via urmărește să combine noile caracteristici ale Sprinter cu algoritmul Via și să optimizeze în mod continuu serviciul oferit. În viitor, va fi posibil să solicitați un model Sprinter prin aplicație, comenzile trimise fiind afișate automat în sistemul telematic, care adaptează apoi automat traseul.

Noul Sprinter are în același timp capacitatea de a primi și trimite date. O altă opțiune pentru viitor implică utilizarea unui senzor pentru scaun care înregistrează numărul pasagerilor și trimite aceste informații către algoritmul Via. În cazul numărul pasagerilor aflați la bord este mai mic decât cel înregistrat inițial, senzorul din scaun va detecta capacitatea liberă.

Planificarea optimizată va permite ca alți pasageri să poată urca la bordul Sprinter, asigurând astfel o utilizare optimă a capacității în cadrul utilizării. Ca atare, cel mai bine vândut autovehicul comercial ușor de mari dimensiuni reprezintă alegerea ideală pentru operațiunile de transport public, combinând o ofertă de servicii adaptată cerințelor date cu o operare viabilă din punct de vedere economic.

Conceptul interior al noului Sprinter este, de asemenea, perfect adaptat nevoilor pasagerilor în ceea ce privește digitizarea: dispozitivele de încărcare USB asigură o sursă de alimentare adecvată și un hotspot WiFi, oferind pasagerilor conexiuni individuale proprii cu lumea digitală.

Mai multe informaţii despre Mercedes-Benz Vans Romania sunt disponibile online la:

http://www.mercedes-benz.ro/content/romania/mpc/mpc_romania_website/rong/home_mpc/van.html

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.