Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat după ședința din 31 martie a Guvernului, că Metrorex va ajunge în insolvenţă, dacă sindicatele nu renunță „eșalonat” la creşterea de 18% a salariilor sau la disponibilizări.
El a precizat că veniturile companiei nu acoperă, în bugetul din acest an, cheltuielile cu majorarea salarială aprobată în noiembrie 2020.
„Circulă un fake news de la sindicat că s-a pus batista pe ţambal, că nimeni nu păţeşte nimic, salariile rămân la fel, personalul rămâne la fel, ceea ce este departe de adevăr, este complet fals. S-a bătut cu cărămida în piept domnul Rădoi că nu se schimbă nimic (…). Asta este matematic imposibil. Contabil imposibil. Pentru că în bugetul prevăzut, veniturile Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual pentru angajaţii actuali”, a spus Drulă, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.
El a precizat că „există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajaţi o renegociere şi eventual acea creştere de 18% să nu mai aibă loc sau să aibă loc în viitor, eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări, ori mai există şi varianta a treia care este din punctul meu de vedere, cel mai puţin fericită, dar dacă nu există înţelegere, se va ajunge acolo, şi anume insolvenţa”.
„Iar o companie care intră în insolvenţă are libertăţi mari de a face şi concedieri, şi tăieri de salarii. Nu este un scop în sine, aceste concedieri sau tăieri de salarii, ci este vorba de sănătatea economică a unei companii, căreia îi lipsesc veniturile pentru a acoperi acele salarii”, a insistat ministrul Transporturilor.
De asemenea, „acţiunile penale depuse la DNA şi DIICOT continuă şi ele”.
„Nu negociem legea. Poliţia a identificat 350 de participanţi care au participat la blocarea metroului, iar organele de anchetă vor stabili paşii următori în ceea ce îi priveşte. În ceea ce priveşte ministerul şi Metrorex, nu există nicio intenţie de a da un pas înapoi, nimeni nu scapă de răspundere, legea nu este negociabilă şi toate demersurile merg înainte. Metrorex a înaintat astăzi două plângeri la Tribunalul Bucureşti pentru despăgubirea Metrorex de către sindicat pentru pagubele de peste 2,8 milioane de lei cauzate în acea zi”, a precizat Drulă.
Acţiunea de despăgubire este îndreptată împotriva sindicatului USLM.
„Pe româneşte, cerem bani de la Rădoi şi de la sindicatul pe care îl conduce. Chiar ei au semnat procesul verbal că acţiunea de vineri a fost o oprire voluntară, am cerut tribunalului să constate că aceasta este o formă de grevă nelegală. Toate celelalte căi merg înainte”, a arătat ministrul.
Atenționat despre faptul că Tribunalul București a acceptat plângerea sindicaliștilor referitoare la contractul pentru buticurile din gurile de metrou, Drulă a spus: „Nu. A fost o ordonanță președințială care a suspendat temporar acea reziliere, este în apel și sunt convins că vor lămuri și acolo lucrurile”.