Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a publicat pe site-ul instituției, în 18 februarie, toate contractele încheiate, în perioada decembrie 2019 – septembrie 2020, de Virgil Popescu, fost ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în Guvernul Orban. În prezent, cei doi și-au împărțit ministerul, astfel că Popescu a rămas ministru la Energie.
Au fost publicate 42 de contracte, a căror valoare este mai mare de 5.000 de euro. Un singur dintre acestea a fost încheiat prin licitație deschisă: un contract subsecvent la un acord-cadru pentru achiziția de hârtie, în perioada 2019-2020. Cele mai multe contracte au fost încheiate prin licitație deschisă accelerată și achiziție directă, dar există și contracte prin procedură simplificată și 3 excepții în baza Legii 98/2016.
Iată precizările ministrului Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook:
„Transparență totală. Ministerul economiei publică toate contractele cu statul.
În primele zile de mandat am cerut toate contractele încheiate de minister în valoare de peste 5.000 de euro. Ele nu trebuie să rămână doar la ministru, ci trebuie să fie văzute de toți contribuabilii.
Niciodată până acum un minister nu a făcut o platformă publică în care să apară toate contractele sale. O platformă în care să fie disponibile absolut toate detaliile din contracte. E o platformă în care informația va fi ușor de găsit de oricine este interesat.
Contribuabilii români plătesc taxe și impozite în România și încă mari (avem cea mai mare povară fiscală pe salariile mici din UE).
Este normal să știe nu doar marile direcții în care merg banii lor, ci și concret la cine și pe ce s-au dus.
De îndată ce ne putem organiza în minister de sine stătător, vom modifica procedura de lucru astfel încât nicio factură pentru un contract de peste 5.000 de euro să nu mai poată fi făcută dacă contractul nu este deja urcat în această platformă publică.
Se zice că la stat un leu din trei este furat sau risipit. Vă las pe dumneavoastră să vedeți dacă se verifică.
Am atras multă animozitate prin refuzul de a semna „ca primarul” tot felul de contracte aduse pe ultima sută de metri. Nu am venit aici să-mi fac prieteni. Am venit aici să sprijin mediul de afaceri autentic (care nu există doar grație contractelor cu statul) și să opresc căpușarea banului public. Fix asta voi face, oricare ar fi consecințele.
Cu mai multă transparență fiecare cetățean, fiecare ziarist, fiecare ong-ist va avea posibilitatea mai mult ca niciodată să vadă problemele sistemului și să propună soluții”.