Modificările la Programul „Start-up Nation”, promulgate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 29 octombrie, Legea privind modificarea şi completarea Programul „Start-up Nation”  OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM). Este vorba despre legea adoptată de Parlament, care a fost contestată la CCR de Guvernul Orban, însă Curtea a decis, în 24 septembrie, că sunt constituționale.

Potrivit actului normativ, beneficiarii Programului „Start-up Nation – România” sunt întreprinderile înfiinţate de persoane fizice în baza prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, ale OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, sau ale Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, cu maximum 3 ani înainte de data completării şi transmiterii online a planului de afaceri şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de minimis şi condiţiile de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de minimis.

Legea stabileşte că, în perioada contractuală de implementare şi monitorizare, beneficiarii nu pot înstrăina părţile sociale ale societăţii într-un procent mai mare de 49%.

Actul normativ vizează modificarea criteriilor privind evaluarea online a planului de afaceri, în special a grilei de punctaj, precum şi a criteriilor de eligibilitate. Criteriile de eligibilitate se modifică în sensul interzicerii cesiunii părţilor sociale până la 49%, cu excepţia cazurilor în care aceasta se face în baza Legii nr. 120/2015 referitoare la business angel sau a finanţărilor participative.

Legea cuprinde şi trei anexe referitoare la criteriile privind evaluarea online a planului de afaceri, la lista codurilor CAEN aferente activităţilor care sunt eligibile la finanţare şi punctajele alocate şi, respectiv, la situaţia statistică comparativă 2018 – 2019 a IMM-urilor active pe judeţe la 100 de locuitori.

Evaluarea planului de afaceri se realizează prin parcurgerea următoarelor etape: pe baza criteriilor prevăzute în anexa nr. 1 şi a punctajului alocat pentru fiecare cod CAEN în funcţie de domeniul de activitate prevăzut în anexa nr. 2, aplicaţia online generează automat punctajul în urma transmiterii planului de afaceri.

Situaţia statistică comparativă 2018 – 2019 a întreprinderilor mici şi mijlocii active pe judeţe la 11 decembrie 2019 este prevăzută în anexa nr. 3 şi se actualizează anual de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, până la 30 iunie pentru anul anterior.

„Înstrăinarea părţilor sociale este permisă numai către persoane fizice – investitori individuali business angels, definiţi conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate”, se mai arată în lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.