Președintele Klaus Iohannis a anunțat în seara de 5 noiembrie, în debutul ședinței de Guvern pe care a prezidat-o, noile interdicții ce vor fi impuse de Cabinetul Orban, timp de 30 de zile, începând din 9 noiembrie, pentru limitarea riscului de infectare a românilor cu noul coronavirus.
Concret, va fi interzisă circulația persoanelor în cursul nopții (între orele 22.00 – 6.00) în localitățile/județele unde rata de infectare depășește 3 cazuri/1.000 de locuitori.
De asemenea, școlile din toată țara vor trece la cursuri online.
Angajații – atât bugetarii, cât și cei din mediul privat – vor fi trimiși acasă să lucreze în regim de telemuncă – acolo unde este posibil, iar unde nu, de vor organiza grupe de persoane care vor veni alternativ la serviciu.
Totodată, magazinele trebuie să se închidă la ora 21.00.
Purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise și închise.
Restricțiile ce vor fi adoptate prin Hotărâre de Guvern au fost aprobate, în 5 noiembrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) – vezi document la finalul articolului.
- Domnule premier, onoraţi membri ai Guvernului, mulţumesc pentru invitaţie, mă bucur să vă revăd pe toţi aici, însă trebuie să recunosc că această bucurie e umbrită de evoluţia pandemiei de la noi şi cred că suntem, pe bună dreptate, cu toţii îngrijoraţi. Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat.
- Trebuie să fim foarte realiști: sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente Sunt necesare măsuri în plan national, precum şcolile să treacă toate în online.
- Angajaţii şi din public, şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil
- Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00 (seara).
- Circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată.
- Petrecerile, şi cele publice şi cele private, trebuie interzise.
- Târgurile şi pieţele trebuie închise.
- Portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior, cum este aici în sala Guvernului sau în exterior. Portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu.
- Firmele trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât și transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând distanţarea între persoane.
- Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei și să dăm șanse medicilor să continue să trateze în spitale.
- Nu dorim să închidem economia, ci să luăm măsuri prin care oamenii să fie protejați.
- Da, vrem ca românii să îşi continue viaţa cât de mult se poate apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem face abstracţie de acest lucru.
- Va fi o campanie electorală în condiții foarte stricte.
- Onorați membri ai Guvernului, să vă implicați total pentru a garanta alegerile în siguranță. Este posibil, am dovedit la locale.
- Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere.
- Națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA? Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate. În SUA alegerile au avut loc în condițiile în care au aproape 100.000 de cazuri pe zi. Și au avut o prezență record, lume multă cu mască, au fost și au ales. Așa fac națiunile puternice și națiunea română e o națiune puternică.
- Măsurile prezentate de președinte trebuie transpuse în hotărâre de guvern. Putem lua deciziile, cu aplicabilitate de luni (9 noiembrie, n.r.). E fundamental ca instituțiile să fie mobilizate la maximum pentru aplicarea acestor reglementări.
- Privind alegerile, suntem pregătiți să le organizăm astfel încât riscul de contaminare să fie egal cu zero. Celor care bat toba cu amânarea alegerilor, le reamintesc că duminică au fost alegeri în România – s-a votat pentru președintele Republicii Moldova.
Hotărârea CNSU nr. 52
Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivel național, se instituie obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.
Art. 2 Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.
Art. 3 (1) În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.
Art. 4 (1) La nivel național pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.
(2) Procedura de instituire a măsurii de carantină pentru localitățile prevăzute la alin. (1) este cea reglementată prin Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic.
(3) Prin excepție de prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
d) deplasarea pentru servicii de îngrijire personală;
e) deplasarea pentru servicii de alimentație publică cu excepția celor destinate activității desfășurate în restaurante și terase care presupun consumul acestora în incinta respectivelor spații.
(4) Prin excepție de prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.
Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Art. 6 Măsurile stabilite în prezenta hotărâre sunt valabile pe o perioadă de 30 de zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluția situației epidemiologice, restricțiile putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile în situația unui trend descendent, iar în cazul unui trend ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.
Art. 7 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN