Guvernul a stabilit, în ședința din 11 noiembrie, prin adoptarea unei noi Ordonanțe de urgență (OUG) pentru plafonarea prețurilor la energie, doar „mecanismul” prin care statul va asigura un preţ de 1,3 lei pe Kwh pentru marii consumatori și cei casnici care depășesc un consum de 255 Kwh/lună.
Premierul Nicolae Ciucă: „Noua OUG menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici la 0,68 lei pentru un consum de până la 100 de Kwh pe lună, de 0,80 lei pentru un consum între 100 şi 255 de kWh pe lună. Acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar urmează să plătească 1,3 lei pe Kwh.Va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri. Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119 (OUG 119/2022, n.r.), vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei”.
Neacșu: În maxim două săptămâni adoptăm legea de modificare a OUG 119
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a dat asigurări că va fi adoptată „în maxim două săptămâni” legea de modificare a OUG 119. „Mecanismul iniţiat astăzi (prin noua OUG – n.r.), care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023, face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ, aşa cum ele sunt conţinute în Ordonanţa 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare. Acest mecanism va asigura, aşa cum am spus, compensarea preţurilor în continuare şi competitivitatea economiei româneşti”, a spus Marian Neacşu, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului.
Întrebat de ce nu s-a aprobat în noua OUG adoptată vineri, preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, așa cum anunțase inițial premierul, Neacșu a spus: „Am evitat acest lucru din două considerente. Primul, pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi n-am vrut să complicăm. Este primul aspect. Al doilea este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri”.
Marian Neacșu a adăugat că „probabil că săptămâna viitoare Coaliția se va întâlni”, înainte de votul în Parlament: „În cursul acestei săptămâni, decidenții politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament la Camera decizională, urmând ca, dacă acest grafic se va menține, în săptămâna cealaltă să fie adoptată legea de adoptare a ordonanței”.
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că noua OUG prevede reglementarea parțială a pieței de energie, până în 2025, chiar dacă premierul Ciucă spusese în urmă cu cîteva zile că „semireglementarea” se va aplica pentru un singur an.
„Perioada de aplicare este până în martie 2025, dar vom vace evaluări periodice, așa cum am făcut și până acum, șivor putea fi schimbări. Nu se modifică însă principiul”, a spus Virgil Popescu.