Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere, anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de evenimente ușoare și grav, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), informează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Precizările transmise ZIUA CARGO:
Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulație, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau circulația pe sens opus.
În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5.
Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează și în cazul accidentelor ușoare: 893 din totalul de 1.097, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane.
„Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creștere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții adecvate de protecție, precum polițele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
Mai mulți asigurători au în portofoliu polițe care oferă protecție financiară și pentru astfel de situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă. În același timp, pentru cel vinovat, o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață.
Despre UNSAR
Înființată în 1994, UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.